hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati idő vásárlása: hogyan lehetséges?

  • adozona.hu

Mit tehet az, aki szeretne visszamenőlegesen nyugdíjalapot képező jövedelmet és szolgálati időt vásárolni, de jelenleg biztosítási jogviszonyban áll? Hogyan alakul a nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő számítása abban az esetben, ha a biztosított többes munkaviszonyban áll, például 8 + 4 órás munkaviszonyban? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése, vásárlása céljából megállapodás kötése kizárólag a jövőre nézve köthető, továbbá a szolgálati idő vásárlására kizárólag olyan személy köthet megállapodást, aki nem áll biztosításra kötelező jogviszonyban.

Nyugdíj témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Visszamenőleges időre történő megállapodás kötése kizárólag a felsőoktatási intézmény nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének, valamint az 1998. évben igénybe vett, a gyes idejével megegyező, fizetés nélküli szabadság, otthoni gondozás időtartamának szolgálati időként történő megvásárlása esetén történhet, amennyiben ezen időszakok alatt egyéb jogcímen nem volt biztosított az adott személy.

Második kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni, és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni. Ugyanazt az időtartamot csak egyszer lehet számításba venni. Az előzőek alapján, amennyiben a biztosított egyidejűleg többes jogviszonyban áll, szolgálati időként akkor is csak egyszeresen kerül beszámításra az adott időszak, függetlenül azon ténytől, hogy adott időszak alatt egyidejűleg 2 vagy akár több biztosítási jogviszonyban áll. A nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset tekintetében viszont mindkét keresőtevékenységből származó járulékalapot képező jövedelem beszámításra kerül majd.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink