hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehetnek, akik nem végezhetnek jövőre kiegészítő tevékenységet?

  • Radics Zsuzsanna

Megjelent a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény (2011. évi CLXVII. törvény). Eszerint jövőre jónéhányan kiesnek abból a körből, akik– jelentősen kedvezőbb járulékfizetés melletti – kiegészítő tevékenységet folytathatnak. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Mint azt az Adózónán megírtuk, a törvényből kihúzták, hogy “ saját jogú nyugdíjjal azonos elbírálás alá esik a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj, a bányásznyugdíj, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja, a szolgálati nyugdíj”, így ez a személyi kör, a korhatár előtti ellátásban, a szolgálati járandóságban részesülők már nem végezhetnek kiegészítő tevékenységet.

Ez azt jelenti, hogy addig, amíg nem lesznek öregségi nyugdíjra jogosultak, addig ügyvezetőként azt a megoldást választhatják, hogy munkaviszony keretében részmunkaidőben tevékenykednek és a részmunkaidős munkavégzés után fizetik meg a közterheket. Tekintettel az alábbi szabályra, ennek előfeltétele, hogy egyszemélyes társaságoknál, Bt-nél, közkereseti társaságnál a társasági szerződésbe bele kell foglalni, hogy az ügyvezetést, üzletvezetést munkaviszony keretében látja el " a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 22. § (3) bekezdés alapján, a vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja."

Továbbá, a munkaviszony választása előtt, más társaságok esetében is fontos, hogy nézzék meg, hogy az alapszabály, társasági szerződés nem zárja-e ki a munkaviszonyban való vezetői tevékenység folytatását pl: ha a társasági szerződés arról rendelkezik, hogy azt az ügyvezető megbízásban látja el, akkor azt módosítani kell, hiszen ez esetben a megbízáshoz lesz kötve, azaz a társasági szerződésben leírtak szerint kell eljárnia. Ugyanez a részmunkaidős foglalkoztatás állhat fenn akkor is, ha nem vezető tisztségviselőként tevékenykedik, hanem tagként.
 
Egyéni vállalkozónak pedig csak azt lehetne javasolni, hogy ne ebben a vállalkozási formában, hanem társasági tagként vagy vezetőként dolgozzon tovább jövőre, akkor ő is lehet részmunkaidőben foglalkoztatott. Egy Bt. alapítás költségeit például a társasági részmunkaidős foglalkoztatás közterheinek megtakarításából pár hónap alatt "kigazdálkodhatja", azaz ha kiszámolja hosszabb távon ez éri meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close