hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rokkantsági és a rehabilitációs ellátás átalakítása öregségi nyugdíjjá

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Milyen feltételei vannak annak, hogy a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátást öregségi nyugdíjjá alakítsák? Automatikus-e az átalakítás, vagy kérelmezni kell? Ismertetjük a téma legfontosabb szabályait.

A rokkant ellátórendszer 2012. január 1-jétől hatályos szabályozása alapján – a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) – a rokkantsági nyugdíj intézménye megszűnt. 2012. január 1-jétől kezdődően azok a személyek, akik 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesültek és ebben az időpontban a 62-ik életévüket már betöltötték, a korábban megállapított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátásukat, hasonlóan a 2011. december 31-én hatályos szabályozáshoz, automatikusan öregségi nyugdíjként kapják tovább. Ezzel szemben azok a rokkant, baleseti rokkant nyugdíjas személyek, akik 2011. december 31-én még nem töltötték be a 62-ik életévüket, nyugellátásukat 2012. január 1-jétől kezdődően, azonos összegben, de már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásként kapják tovább.

Az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek nyugellátása 2012. január 1-jétől már nem saját jogú nyugellátásként került továbbfolyósításra, ezen időponttól kezdődően, függetlenül azon ténytől, hogy az ellátásuk összege nem változott, már nem minősülnek nyugdíjasnak, ezért az irányadó öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltésekor lehetőségük nyílik, hogy kérjék az öregségi nyugdíjuk megállapítását.

Az előzőekben említett korcsoportba tartozó rokkantsági ellátásban részesülő személyeknek az öregségi nyugdíj igénylésére kétféle lehetőségük nyílt, illetve, amennyiben eddig még nem kérték a nyugellátásuk megállapítását, úgy abban az esetben jelenleg is bármikor élhetnek ezzel a választási lehetőséggel.

Az egyik, hogy legkorábban a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának címzett levélben kérik, hogy a rokkantsági ellátásuk azonos összegben öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra. Ebben az esetben tehát tényleges nyugdíj-újraszámítás nélkül válnak ismét saját jogú nyugdíjassá az érintett személyek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az említett korcsoportba tartozók még milyen módon kaphatnak öregségi nyugdíjat, továbbá milyen lehetőségeik vannak a rehabilitációs ellátottaknak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink