hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Méltányosság a nyugellátás megállapításában, emelésében – 2. rész

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 66. §-a különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén lehetőséget nyújt nyugellátás kivételes méltányosságból történő igénylésére és esetleges engedélyezésére, illetve a korábban megállapított nyugellátás kivételes emelésére, továbbá egyszeri segély engedélyezésére.

Írásunk első részében vázoltuk a nyugellátás kivételes méltányosságból történő igénylésére és engedélyezésére vonatkozó előírásokat. Most nézzük, hogyan emelhetőek méltányosságból a már megállapított nyugdíjak, illetve hogyan engedélyezhető egyszeri segély!

Megállapított nyugdíjak méltányosságból történő emelése, egyszeri segély engedélyezése

Méltányossági nyugdíjemelésben értelemszerűen csak azok részesülhetnek, akik számára társadalombiztosítási nyugdíj kerül folyósításra (saját jogú öregségi nyugdíjas, özvegyi nyugdíjas, árvaellátásban részesülő személy), és a folyósított nyugellátás, valamint az esetlegesen folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 90 000 forintot. Kivételes nyugdíjemelés legfeljebb 3 évente engedélyezhető.

Fontos megemlíteni, hogy kizárólag a nyugdíjkorhatárt betöltött öregségi nyugdíjas esetében lehet megállapítani méltányossági nyugdíjemelést, a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy részére, függetlenül azon ténytől, hogy saját jogú öregségi nyugdíjasnak minősül, méltányossági nyugdíjemelés nem engedélyezhető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kik nem részesülhetnek méltányossági emelésben, ki kaphat egyszeri segélyt, valamint, hogy hová és hogyan kell benyújtani a kérelmeket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink