hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megváltozott munkaképességűek többes jogviszonyban

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A megváltozott munkaképességű személy esetében sem tiltja jogszabály, hogy egyidejűleg több jogviszonyt létesítsen, illetve több jogviszonyban folytasson keresőtevékenységet.

Természetesen, ha a megváltozott munkaképességű dolgozó meg kívánja tartani a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra való jogosultságát, akkor a jogszabályban meghatározott kereseti korlátot a több egyidejű jogviszony esetén is szem előtt kell tartania, azaz összes egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme nem haladhatja meg három egymást követő hónapban a minimálbér 150 százalékát. 

Ez a kereseti korlát viszonylag „nagyvonalú”, hiszen egyidejűleg akár 4 „komoly” jogviszony fennállását is lehetővé teszi.

Például:

„A” jogviszony heti 20 órás munkaviszony havi 110 ezer forintos munkabérrel,

„B” jogviszony heti 2 órás munkaviszony havi 110 ezer forintos munkabérrel,

„C” jogviszony egyéni vállalkozó,

„D” jogviszony bt.-kültag, bejelentett kisadózó. 

A két munkaviszonyban elért összjövedelem „belefér” a kereseti korlátba. A „D” jogviszonyként említett nem főállású kisadózásból származó jövedelem egyáltalán nem gyarapítja a kereseti korlátot, hiszen a havi 25 ezer forintos adóhoz kapcsolódó ellátási alap 0 forint. És végül: egyéni vállalkozóként a heti 36 órát elérő munkaviszonyra tekintettel nincs minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség. Sőt, ez utóbbi jogviszonyban két egymást követő hónapban bármilyen nagy összegű kivét is elszámolható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a foglalkoztatók miként vehetik figyelembe az említett munkavállalót a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close