hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő tajszámok: szankciómentesen március 10-éig rendezhető a hátralék

  • adozona.hu

A tavaly nyáron hatályba lépett új társadalombiztosítási törvény rendelkezései szerint február 12-étől érvénytelenné válik a taj-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmozott fel. Az adóhatóság nyilvántartása szerint jelenleg több mint 75 ezer adózó érintett, ők március 10-ig kaptak haladékot tartozásuk rendezésére, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot alapvetően azoknak kell megfizetniük, akiknek valamilyen okból nincs munkaviszonyuk, nincs tb-jogviszonyuk, de továbbra is ingyenesen szeretnék igénybe venni a magyar állam által biztosított egészségügyi szolgáltatásokat. Nagy számban élnek ezzel a lehetőséggel azok a külföldi állampolgárok, akik hosszabb ideig Magyarországon tartózkodnak.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke jelenleg havi 8000 forint. Nem kell járulékot fizetniük azoknak, akik más jogcímen jogosultak egészségügyi ellátásra, tehát például a nyugdíjasoknak, a tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek vagy a gyermekgondozási ellátást kapó kismamáknak. A jogszabály ezen felül a tartósan munkanélküliek és szociálisan rászorulók esetében lehetőséget biztosít a részletfizetésre vagy a járulékfizetési kötelezettség elengedésére. Ezt az adózóknak maguknak kell kérvényezniük.

A 2020. július 1-jétől hatályos új társadalombiztosítási törvény értelmében megszűnik a tajszáma annak az adózónak, aki hathavi járuléktartozást halmoz fel. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az életmentő beavatkozások és a járványügyi védekezéshez köthető ellátások (pl. az új koronavírus elleni oltások beadása) kivételével az illető csak azokat az állami egészségügyi szolgáltatásokat veheti igénybe, amelyeket előre kifizet.

A NAV adatai szerint 2021. február 18-án 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét. A becslések szerint nagy részük, közel 50 százalékuk már nem él Magyarországon, de valamilyen okból (információ hiánya vagy lustaság miatt) nem jelentkezett ki a magyar tb-rendszerből.

Az adóhatóság február közepén újabb felhívást küldött ki az érintettek számára, akik március 10-ig kaptak haladékot, hogy járuléktartozásukat szankciók nélkül rendezzék. A NAV ugyanis csak ekkor adja át adataikat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), tehát a tajszámok érvénytelenítése ténylegesen ezt követően kezdődik. Az adóhatóság ezen idő alatt minden segítséget megad azoknak az adózóknak, akik a felhívás hatására jelentkeznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs