hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő tajszámok: szankciómentesen március 10-éig rendezhető a hátralék

  • adozona.hu

A tavaly nyáron hatályba lépett új társadalombiztosítási törvény rendelkezései szerint február 12-étől érvénytelenné válik a taj-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmozott fel. Az adóhatóság nyilvántartása szerint jelenleg több mint 75 ezer adózó érintett, ők március 10-ig kaptak haladékot tartozásuk rendezésére, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot alapvetően azoknak kell megfizetniük, akiknek valamilyen okból nincs munkaviszonyuk, nincs tb-jogviszonyuk, de továbbra is ingyenesen szeretnék igénybe venni a magyar állam által biztosított egészségügyi szolgáltatásokat. Nagy számban élnek ezzel a lehetőséggel azok a külföldi állampolgárok, akik hosszabb ideig Magyarországon tartózkodnak.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke jelenleg havi 8000 forint. Nem kell járulékot fizetniük azoknak, akik más jogcímen jogosultak egészségügyi ellátásra, tehát például a nyugdíjasoknak, a tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek vagy a gyermekgondozási ellátást kapó kismamáknak. A jogszabály ezen felül a tartósan munkanélküliek és szociálisan rászorulók esetében lehetőséget biztosít a részletfizetésre vagy a járulékfizetési kötelezettség elengedésére. Ezt az adózóknak maguknak kell kérvényezniük.

A 2020. július 1-jétől hatályos új társadalombiztosítási törvény értelmében megszűnik a tajszáma annak az adózónak, aki hathavi járuléktartozást halmoz fel. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az életmentő beavatkozások és a járványügyi védekezéshez köthető ellátások (pl. az új koronavírus elleni oltások beadása) kivételével az illető csak azokat az állami egészségügyi szolgáltatásokat veheti igénybe, amelyeket előre kifizet.

A NAV adatai szerint 2021. február 18-án 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét. A becslések szerint nagy részük, közel 50 százalékuk már nem él Magyarországon, de valamilyen okból (információ hiánya vagy lustaság miatt) nem jelentkezett ki a magyar tb-rendszerből.

Az adóhatóság február közepén újabb felhívást küldött ki az érintettek számára, akik március 10-ig kaptak haladékot, hogy járuléktartozásukat szankciók nélkül rendezzék. A NAV ugyanis csak ekkor adja át adataikat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), tehát a tajszámok érvénytelenítése ténylegesen ezt követően kezdődik. Az adóhatóság ezen idő alatt minden segítséget megad azoknak az adózóknak, akik a felhívás hatására jelentkeznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close