hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön egyetemista egészségügyi ellátása Magyarországon

  • adozona.hu

Szeptembertől gyermekem külföldön (Ausztriában) kezdi meg felsőoktatási, egyetemi tanulmányait, de az állandó lakóhelye Magyarországon marad, kint egyetemi kollégiumban fog lakni. Hol és milyen feltételekkel lesz jogosult egészségügyi ellátásra? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Tekintettel arra, hogy a gyermek megmarad a magyar lakcíme, köteles lesz egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ennek összege idén havi 7500 forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettségnél ki kell tölteni a T1011-es nyomtatványt, amelyet a lakóhely szerinti adóhivatalhoz kell benyújtani. Az adóhivatali ügyintézéshez a fenti nyomtatványon túl szükség van

– személyazonosításra megfelelő igazolványra (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány)
– lakcímkártyára,
– adóigazolványra, taj-kártyára.

Ha más személy intézi a járulékfizetést az adóhivatalnál, akkor két tanú aláírásával ellátott meghatalmazás is szükséges.

Ha a gyermek nappali tagozaton most fejezte be középfokú tanulmányait, akkor a fenti fizetési kötelezettség a diákigazolvány lejártát követő 45. naptól, azaz 2019. december 15-étől áll fenn.

Ha az egyetem szabályai vagy az osztrák biztosítás keretében a tanuló Ausztriában – egészségbiztosítás keretében – egészségügyi szolgáltatásra jogosult lesz, akkor az alábbi szabály alapján az egészségügyi szolgáltatási járulék visszaigényelhető [1997. évi LXXX. törvény 45/A § (5) bekezdése]

Az állami adó- és vámhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő kötelezett személy 39. paragrafus (2) bekezdése szerinti járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően igazolja (különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy

– huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik, és

– a tartózkodási helye jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum tb-járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close