62 találat a(z) egyetemista cimkére

Szeptember 15-éig érdemes igényelni a diákhiteleket Cikk

Azok a diákok juthatnak hozzá október 15-éig a rendkívül kedvező kamatozású Diákhitel1-hez, akik szeptember 15-éig, akár elektronikusan, akár papíron leadják az igénylésüket – tájékoztatott közleményében a Diákhitel Központ.

Családi kedvezmény Kérdés

Egyetemista sportoló Kérdés

Olcsóbbak lettek az albérletek, nagyobb a választék Cikk

Nagy roham várható az albérletpiacon július 23-a, a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után, a piaci szereplők körében azonban a koronavírus-járvány miatt bizonytalanság érezhető, eközben a turistáknak bérbeadott lakások is megjelentek a hosszú távú albérletpiacon, mindezek együtt az árak csökkenéséhez vezettek – közölték a lakáspiaci szakértők az MTI-vel.

Szakmai gyakorlat, egyetemista Kérdés

Végzős egyetemista egészségügyi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020. januárban végzős egyetemista hallgatói jogviszonya március 31-én szűnik meg. Passzív jogon további 45 napig még fennáll az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultsága. A kérdésem az lenne, hogy ha az előbb említett személy 2020 márciusában munkaviszonyt létesített, de sajnos a koronavírus-járvány miatt csak egy hónapig állt munkaviszonyban, mert elbocsátották, akkor meddig érvényes az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága, illetve mikortól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Simonné

Egyetemisták tb-je: kinek jár, kinek nem egészségügyi ellátás? Cikk

A félévi vizsgaidőszakot követően minden évben nem kevés egyetemi hallgató dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. E döntés – minden egyéb következmény mellett – közvetlenül befolyásolja a (volt) hallgató társadalombiztosítási jogállását is.

Egyetemista – szakmai gyakorlat – hallgatói munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk együttműködési megállapodást kötött egy egyetemmel, melynek hallgatója 5 hetes szakmai gyakorlatát tölti nálunk. A hallgatóval hallgatói munkaszerződést kötöttünk. A hallgatót nem illeti díjazás. Be kell-e jelenteni, kötelező-e ennyi időre a szabadság kiadása, és ha nem adjuk ki, akkor elég erről egy megállapodás, vagy meg kell váltani, még úgy is, hogy nincs díjazás? Felelősségbiztosítást kell-e kötni rá a munkáltatónak, munkavédelmi oktatásban kell-e részesíteni a hallgatót és kell-e orvosi vizsgálat? Köszönöm.

Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Cikk

Hulladékmentesítési pályázatot írt ki a kormány egyetemistáknak – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten.

Ösztöndíj-támogatás egyetemistának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen értelmezem-e, hogy az szja törvény 1. sz. mellékletének 4.12.1. pontjában felsorolt ösztöndíj, ha vállalkozás biztosítja szerződéses formában, a Budapesti Műszaki Egyetemre járó BSC hallgató részére, adómentes juttatásnak minősül mind a hallgatónak, mind a vállalkozásnak? E megállapítást az sem befolyásolja, hogy a szerződésnek van-e kötelmi része a hallgató felé, amikor befejezi az egyetemet, vagy eláll az egyetemi tanulmányaitól, vagy visszafizetési kötelezettség terhelné, ha – szerződés ellenére – nem a vállalatnál helyezkedne el? Az ösztöndíj nagyságának adómentesség esetén van-e szerepe, kritériuma? Várom válaszát, köszönettel.

Árvasági ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árvasági ellátásban részesülő, nappali tagozatos egyetemista szerezhet-e bevételt őstermelésből vagy vállalkozásból, az árvasági ellátás megtartása mellett?

Külföldön egyetemista egészségügyi ellátása Magyarországon Cikk

Szeptembertől gyermekem külföldön (Ausztriában) kezdi meg felsőoktatási, egyetemi tanulmányait, de az állandó lakóhelye Magyarországon marad, kint egyetemi kollégiumban fog lakni. Hol és milyen feltételekkel lesz jogosult egészségügyi ellátásra? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Egyetemisták albérletben Cikk

Tanévkezdés előtt a magas árak mellett is nehéz albérletet találni. Ennek hatására sokan a – befektetési céllal – év közben vásárolt ingatlan kiadását a nyár végére halasztják, vagy eleve ekkor vesznek lakást azzal, hogy annak egy részét hasznosítják (például lakótársat szerez maga mellé az egyetemista gyermek).

Végzős egyetemi hallgató és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy egyetemi alapképzésen végzett katás vállalkozó, aki kézhez kapta a diplomáját, ugyanakkor felvették mesterképzésre. A mesterképzésen majd 2019. szeptemberben kezd. Eddig havonta 25 ezer forint adót fizetett. Kérdésünk, hogy a kata alkalmazása változik-e? Kell-e a nyárra bejelentést tenni és emelt összegű katát fizetni? A diákigazolvány érvényességi ideje ebben az esetben számít valamit? Köszönettel: István

Kata egyetem után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó egyetemi tanulmányai mellett végzi vállalkozási tevékenységét. Tanulmányait befejezte, 2019. június 21-én diplomát kapott. Kérdésem, hogy melyik hónaptól kell a kata teljes összegét megfizetni, ha főállású katásként akarja folytatni a vállalkozást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Boriné Nagy Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close