hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közterhek részmunkaidős munkaviszony melletti vállalkozásban

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Az elmúlt hetekben többen kérdezték az Adózóna oldalán, hogy miként kell társas, illetve egyéni vállalkozóként a tb-közterheket fizetni, ha a vállalkozás mellett fennálló munkaviszonyban – a veszélyhelyzet miatt – heti 40 óráról a felére vagy még annál is kevesebbre csökkent a heti munkaidő. Cikkünkben a fenti kérdés kapcsán adunk részletes tájékoztatást a munkaviszony melletti vállalkozásban fizetendő közterhekről.

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján, ha a nem nyugdíjas társas, illetve egyéni vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, akkor a közterheket a tényleges jövedelme/kivétje alapján kell fizetnie. Ha például havonta a jövedelem/kivét 100 ezer forint, akkor 100 ezer forintból kell megfizetni 15 ezer forint személyijövedelemadó-előleget, 7 ezer forint egészségbiztosítási járulékot és 10 ezer forint nyugdíjjárulékot, továbbá a társas vállalkozás, illetve az egyéni vállalkozó is a tényleges jövedelem/kivét alapján – azaz jelen esetben 100 ezer forint után – fizeti a 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót. Ezen többes jogviszony fennállása alatt a társas, illetve egyéni vállalkozó nem fizet munkaerőpiaci járulékot.  

A fenti, legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony kapcsán az alábbi két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a társas, illetve az egyéni vállalkozónak ne kelljen a minimális alapok szerint fizetnie a tb-közterheket:

– Az egyik, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. Ha a munkaviszony csak a heti 20 órát éri el, akkor a vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint fizetnie kell a tb-közterheket.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

– A másik a foglalkoztatás. Ha például heti 40 órás munkaviszonyban álló munkavállaló két évig fizetés nélküli szabadságon van, akkor ebben az időszakban nem valósul meg a foglalkoztatása, így ezen időszakban a vállalkozónak legalább a minimális alapok szerint szintén fizetnie kell a tb-közterheket.

Ugyancsak a fenti, minimum 36 órás munkaviszonyban történő foglalkoztatás szabálya köszön vissza a kisadózásról szóló törvényben. Ha a kisadózó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, akkor kisadózóként nem lesz főállású kisadózó, és ezáltal esetében havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetni. Ez esetben is két szempontra kell figyelemmel lenni. Az egyik, hogy munkaviszonyban a munkaidőnek el kell érnie minimum heti 36 órát. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. A másik szempont, hogy fenn kell állnia a munkaviszonyban a foglalkoztatásnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miként változik a közteherfizetés, ha a veszélyhelyzet alatt heti 36 óránál kevesebb a munkaviszonyban foglalkoztatás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close