hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korkedvezményes nyugdíj: akiknek még sikerült jogosultságot szerezni

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Azok a munkavállalók, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek, úgynevezett korkedvezményben részesülhetnek. Az érintett személyek a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot, ahány év korkedvezményt szereztek.

2011. december 31-éig a megszerzett korkedvezmény alapján saját jogú nyugellátást lehetett megállapítani, azonban a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi. CLXVII. törvény (Khtv.) 2012. január 1-jétől hatályon kívül helyezte a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) korkedvezménnyel kapcsolatos rendelkezéseit, azzal, hogy 2014. december 31-éig lehetett korkedvezményes időt szerezni.

2015. január 1-jétől a korkedvezmény rendszere véglegesen megszűnt, ezen időponttól kezdődően – függetlenül attól, hogy a munkavállaló továbbra is ugyanott és ugyanazt a munkakört látja el, amely alapján 2014. december 31-éig korkedvezmény illette meg – már nem szerezhető további korkedvezmény.

Mennyi ideig kellett dolgozni nehéz munkakörülmények között, hogy korkedvezményt lehessen szerezni?

A születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményt szerezhetett az a férfi, aki legalább 10 év, és az a nő, aki legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, továbbá az, aki legalább 6 éven át egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott. A korkedvezmény további egy-egy év a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb 5, nőnél 4, illetőleg az egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb 3 évi munka után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, milyen munkakörök alapozhatták meg a korkedvezmény szerzését, és hogyan lehet igazolni a korkedvezményes munkavégzést!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink