hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogi útvesztőben a csed, gyed, gyet mellett vállalkozók: mutatjuk, miért

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Számos kérdés érkezik az egyéni és társas vállalkozók csed, gyed, illetve gyes vagy éppen ápolási díj melletti tevékenységével, személyes munkavégzésével kapcsolatban. Cikkünk elején rögzítjük az elfogadott gyakorlatot, a későbbiekben pedig kitérünk arra, hogy adott esetben miért érezhetnek ellentmondást a jogalkalmazók a vonatkozó rendelkezések között.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 41. paragrafusának (1) bekezdése világosan fogalmaz a csed melletti munkavégzésről: nem jár csed a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban (kivéve nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt) keresőtevékenységet folytat, azzal, hogy nem minősül keresőtevékenységnek az ellátásra való jogosultság kezdőnapját megelőzően végzett tevékenységből származó jövedelem – ideértve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyijövedelemadó-mentes tiszteletdíjat is –, amennyiben annak kifizetésére az ellátás folyósításának ideje alatt kerül sor. A csed mellett tehát egyértelműen tilos keresőtevékenységet folytatni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az érintett vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseket, és bemutatjuk, miért érezhetik a 22-es csapdájában magukat, ha meg akarnak felelni a jogszabályoknak.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
széles imre

A GYED és a GYET vonatkozásban valóban inkább elméleti problémáról van szó, hiszen ezek mellette immár korlátlanul lehet vállalkozói tevékenységet folytatni (havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül), ám a CSED, illetve GYES vonatkozásában (előbbiben a munkavégzési tilalom, utóbbiban a tevékenységhez kötődő minimumfizetési kötelezettség miatt) meglehetősen sok probléma vetődik fel.

Ruszin Zsolt

Már megint jó a cikk, csak a fejléc félrevezető. A GYES és GYET esetében nincs só semmilyen "útvesztőről" és nekik nem is tilos dolgozni a vállalkozásukban, csupán fizetni kell a járulékokat vagy a kisadót.

A CSED és a GYED viszont kereset helyett van, az állam azért fizet, hogy az anyuka a gyerek mellett legyen és ne dolgozzon stikában. Ettől még a virágboltos, kozmetikus - és egy sor szakmát lehetne sorolni - esetében kellenének a konkrét jogesetek is, hogy a kismamáktól a kormányhivatal hogyan "orozza el" a CSED, GYED ellátásokat, a vállalkozásukban való közreműködés okán.

A probléma tehát inkább elméleti, mint gyakorlati, nem?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó szja, áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Foglaló személygépkocsi

Nagy Norbert

adószakértő

Teljesítési dátum a számlán

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close