hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogalap nélkül felvett ellátás: kinek kell visszafizetni és kinek nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ahogy bármilyen más juttatás vonatkozásában, úgy a társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások esetében is előfordulhat, hogy a megállapító téved, és a ténylegesnél magasabb összegben határozza meg az ellátást, vagy éppen jogalap nélkül állapítja meg a jogosultságot. Noha a természetes jogérzék is azt diktálja, hogy a jogszerűen nem járó ellátást vissza kell követelni, a visszafizetésre kötelező határozat nem minden esetben adható ki.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 42. paragrafusának (2) bekezdése szerint, aki családtámogatási ellátást (családi pótlék, gyes stb.) jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított harminc napon belül határozattal kötelezték.

Harminc napon túl a jogalap nélkül felvett ellátást csak attól lehet visszakövetelni, akinek az ellátás felvétele felróható, feltéve, hogy a felvételtől vagy az ellátás megszűnésétől kevesebb, mint három év telt el.

Például, ha valaki számára magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak, és a folyósító harminc napon túl észlelte a hibát, csak abban az esetben követelheti vissza a különbözetet, ha annak felvétele az érintettnek felróható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, mikor róható fel a magánszemélynek, hogy jogosulatlanul vett fel ellátást, és milyen szabályok betartása mellett lehet azt visszakövetelni tőle.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondáskori bér kifizetésének napja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavégzés helye

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close