hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogalap nélkül felvett ellátás: kinek kell visszafizetni és kinek nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ahogy bármilyen más juttatás vonatkozásában, úgy a társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások esetében is előfordulhat, hogy a megállapító téved, és a ténylegesnél magasabb összegben határozza meg az ellátást, vagy éppen jogalap nélkül állapítja meg a jogosultságot. Noha a természetes jogérzék is azt diktálja, hogy a jogszerűen nem járó ellátást vissza kell követelni, a visszafizetésre kötelező határozat nem minden esetben adható ki.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 42. paragrafusának (2) bekezdése szerint, aki családtámogatási ellátást (családi pótlék, gyes stb.) jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtől számított harminc napon belül határozattal kötelezték.

Harminc napon túl a jogalap nélkül felvett ellátást csak attól lehet visszakövetelni, akinek az ellátás felvétele felróható, feltéve, hogy a felvételtől vagy az ellátás megszűnésétől kevesebb, mint három év telt el.

Például, ha valaki számára magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak, és a folyósító harminc napon túl észlelte a hibát, csak abban az esetben követelheti vissza a különbözetet, ha annak felvétele az érintettnek felróható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, mikor róható fel a magánszemélynek, hogy jogosulatlanul vett fel ellátást, és milyen szabályok betartása mellett lehet azt visszakövetelni tőle.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánnyugdíjpénztári kifizetés 20 év után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Háromszögügylet

Nagy Norbert

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X