hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a válasz, miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat, amikor a 08-as havi bevallás minden adatot tartalmaz, ami a biztosításra vonatkozik? – merül fel rendre a kérdés. Cikkünkből megtudhatja a választ, és azt is, mi a teendő, ha a biztosított ugyanannál a foglalkoztatónál többes jogviszonyban áll, illetve többféle munkakört tölt be.

Kétszeres adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 44. szakasza a biztosítási jogviszonyban álló személyek biztosítási jogviszonyával kapcsolatban. A jogszabályhely (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy a foglalkoztató köteles az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) meghatározott adatokról a bevallásában adatot szolgáltatni, míg a (3) bekezdése azt rögzíti, hogy a foglalkoztató köteles a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét az Art.-ban foglaltaknak megfelelően az állami adóhatóságnak teljesíteni.

Ha fellapozzuk az Art. (egészen pontosan az új Art., tehát a 2017. évi CL. törvény) idevágó szakaszait (a bevallás vonatkozásában az 50. paragrafusát, míg a bejelentés tekintetében az 1. számú melléklet 2-16. pontját), vagy ami még szemléletesebb, összevetjük a 08-as havi bevallás, illetve a T1041-es bejelentés rovatait, sok azonosságot találunk.

De miért is kell külön bejelentést tenni, ha a bevallás eleve tartalmaz minden adatot, ami a biztosításra vonatkozik?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletes választ adunk a kérdésre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close