hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a válasz, miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat, amikor a 08-as havi bevallás minden adatot tartalmaz, ami a biztosításra vonatkozik? – merül fel rendre a kérdés. Cikkünkből megtudhatja a választ, és azt is, mi a teendő, ha a biztosított ugyanannál a foglalkoztatónál többes jogviszonyban áll, illetve többféle munkakört tölt be.

Kétszeres adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 44. szakasza a biztosítási jogviszonyban álló személyek biztosítási jogviszonyával kapcsolatban. A jogszabályhely (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy a foglalkoztató köteles az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) meghatározott adatokról a bevallásában adatot szolgáltatni, míg a (3) bekezdése azt rögzíti, hogy a foglalkoztató köteles a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentési kötelezettségét az Art.-ban foglaltaknak megfelelően az állami adóhatóságnak teljesíteni.

Ha fellapozzuk az Art. (egészen pontosan az új Art., tehát a 2017. évi CL. törvény) idevágó szakaszait (a bevallás vonatkozásában az 50. paragrafusát, míg a bejelentés tekintetében az 1. számú melléklet 2-16. pontját), vagy ami még szemléletesebb, összevetjük a 08-as havi bevallás, illetve a T1041-es bejelentés rovatait, sok azonosságot találunk.

De miért is kell külön bejelentést tenni, ha a bevallás eleve tartalmaz minden adatot, ami a biztosításra vonatkozik?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletes választ adunk a kérdésre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close