hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj

  • Winkler Róbert
1

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Már öt éve, hogy azon hivatásos szolgálatot teljesítő személyek szolgálati nyugdíját, akik 2011. december 31-én még nem töltötték be az 57-ik életévüket – 1955. évben, vagy azt követően születettek –, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései alapján nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként folyósítják. A járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentésével kapják a jogosultak, azonban bizonyos jól meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben jár.

A vonatkozó jogi szabályozás meghatározza, hogy amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.

Az előzőekkel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a járandóság öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során öregségi nyugdíjkorhatárként már nem a korábban alkalmazott kedvezményes korhatárt kell figyelembe venni, 2012. évtől ugyanis már a hivatásos szolgálatot teljesítő személyek esetében is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, hogy változik-e az ellátás összege a nyugdíjkorhatár betöltésekor, továbbá: kapható-e öregségi nyugdíj a korhatár betöltése előtt.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Egy realista

Igen "szépen" hangzik, hogy a TB törvény ... vonatkozik. Persze ezzel a 25 év tényleges szolgálat után járó 5, azaz ÖT év korkedvezményes időt is szépen elvették! Hol itt a demokrácia, ha a szerzett (Leszolgált idő után járó!!!) időt csak úgy visszamenőleg elveszik. Köszönjük FIDESZ!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close