hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rehabilitáció, rokkantság: különbség ellátás és járadék között

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A járulék és járadék kifejezés felcserélése többnyire nyelvi hibára vezethető vissza, de a szövegkörnyezetből általában egyértelműen megállapítható, hogy a hibát vétő kötelezettségre vagy juttatásra gondolt-e. Az ellátások és a járadékok között már nehezebb különbséget tenni.

Az azonos hangzású társadalombiztosítási vagy szociális ellátások elnevezésének helytelen használata gyakran ad félreértésre okot. A következőkben a címben említett kettő-kettő majdnem azonos elnevezésű – egészségi állapothoz, munkaképességhez kötődő ellátás vonatkozásában tisztázzuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kezdjük a nyugdíjbiztosítási ellátások körébe tartozó rehabilitációs járadékkal!

A rehabilitációs járadék jogszabályi hátterét a 2012. január 1-jétől hatályon kívül helyezett 2007. évi LXXXV. törvény adja. Az említett jogszabály alapján rehabilitációs járadék annak – a törvényben meghatározott további jogosultsági feltételekkel rendelkező – rehabilitálható magánszemélynek került megállapításra, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mire jogosítanak az ellátások és a járadékok, továbbá végezhető-e mellettük keresőtevékenység!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs