hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszámítás: megint az alacsonykeresetűek járhatnak rosszul

  • Angyal József (okleveles adószakértő)

„A jelenlegi szabályokhoz képest 2013-tól sem változik a nyugdíjszámítás módja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.” A bejelentéshez azonban megtévesztő, szakszerűtlen indoklás társult. Valótlan a nyilatkozatnak az a része, hogy 2013-tól a nyugdíjak bruttósítására került volna sor és ez maga után vonta volna a nyugdíjak megadóztatását. A nyugdíjak adómentességét ugyanis az Szja törvény biztosítja. 2013-tól mindössze a számítási metódus változott volna a nyugellátásról szóló törvény 20.§ -sa alapján. Íme néhány példa egy egyszerűsített számításra.

A nyugdíjak adómentességét a személyi jövedelemadó törvény 1. számú mellékletének 1.2 pontja biztosítja: „A szociális és más ellátások közül adómentes: 1.2. a nyugdíj …” Ahhoz, hogy adókötelessé váljon a nyugdíj, a személyi jövedelemadó törvényt kellene megváltoztatni. Csak remélni merem, hogy ilyen tervei a jelenlegi kormánynak nem voltak és nem is lesznek. Mi változott volna 2013-tól?
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31