hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hallgatói gyed: ki kaphat, mennyit és meddig?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Nem kevesen gondolják úgy, hogy tanulmányaik befejeztével életpályájukat gyermekvállalással folytatják és szakmai karrierük építését az ezt követő, nyugdíjazásukig hátralévő (30-40) évnyi időszakra halasztják. A pályakezdő munkavállalók szempontjából tekintjük át röviden a gyermekvállalással összefüggő társadalombiztosítási ellátásokat.

Azzal talán minden érintett kismama tisztában van, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény előírásai szerint a terhességi gyermekágyi segélyre, illetve az ezt követő gyedre való jogosultsághoz a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi biztosítási időre van szükség (mely 365 napba a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejéből 180 napot be lehet számítani), illetve a szülésnek legkésőbb a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül kell bekövetkeznie. 

Amennyiben a kismama nem rendelkezik az említett feltételekkel várandósságára és szülésére tekintettel terhességi gyermekágyi segély helyett csak táppénzt igényelhet. E tekintetben fontos megemlítenünk, hogy a folyamatos biztosítási időre tekintet nélkül jár a táppénz annak, aki a tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül vált keresőképtelenné és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

A keresőképtelen állomány megszűnése után viszont folytatásként csak a gyes következhet, pontosabban következhetne, ha nem létezne a hallgatói gyed intézménye.

Ezt az a biztosítottként, tehát az általános szabályok szerint gyedre nem jogosult édesanya igényelheti (ami azt is jelenti, hogy nincs választási lehetőség a „normál” és a hallgatói gyed között), aki

  • a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik (egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe), és
  • a gyermeke az előzőekben említett hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő egy éven belül születik.

(A jogszabály alkalmazásában aktív félévnek az a félév minősül, amely alatt a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 45. §-a szerint a hallgatói jogviszony nem szünetel.)

További feltétel a gyermek saját háztartásban történő nevelésén túl a magyar (vagy EGT tagállami) állampolgárság, bejelentett magyarországi lakóhely.

A hallgatói gyed a gyermek születésének napjától a gyermek egy éves koráig jár.

Az ellátást a jogosultsági feltételekkel rendelkező vérszerinti apa abban az esetben igényelheti, ha az anya meghal, vagy nem felel meg az előzőekben említett kritériumoknak.

A hallgatói gyed havi összege attól függ, hogy a jogosult milyen képzésben vett részt, azaz

  • felsőfokú alapképzés, felsőfokú szakképzés vagy felsőoktatási szakképzés, valamint a szakirányú továbbképzés esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 70 százaléka, míg
  • mesterképzés, egységes, osztatlan képzés vagy doktori képzés esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka.

Amennyiben a volt diák a szülés időpontjában biztosítási jogviszonyban áll, sőt rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, az ellátás összegét e jövedelem alapján kell meghatározni, de az ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint az előzőekben említett minimálbér vagy garantált bérminimum alapján számított összeg.

A hallgatói gyed összegét minden év január 15-éig hivatalból felül kell vizsgálni és a tárgyévre érvényes minimálbér, illetve garantált bérminimum figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

A hallgatói gyedre vonatkozó igény az OEP honlapjáról letölthető Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra elnevezésű nyomtatványon nyújtható be a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez vagy amennyiben biztosítottról van szó, akkor a foglalkoztatóhoz.

Az igénybejelentéshez feltétlenül csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a felsőoktatási intézmény által kiállított az Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról gyermekgondozási díj igényléséhez elnevezésű nyomtatványt.

Ahogy említettük, a hallgatói gyed a gyermek egy éves koráig vehető igénybe, azt követően az anya további két évig gyesre jogosult. Ha a gyed, illetve az ezt követő gyes tartama fennáll a biztosítási jogviszonya (ami az említett ellátások folyósítására tekintettel a fizetés nélküli szabadság ellenére sem szünetel), akkor a következő kisbaba vállalásakor szinte bizonyos, hogy mind terhességi gyermekágyi segély, mind pedig a biztosítási alapon járó gyedre jogosult lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Passzív gyed bevallásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs