hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért nem szeretünk (nem merünk?) táppénzre menni

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Anyagi okai vannak annak, hogy sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem kedvelik a táppénzes napokat. Vannak azonban olyanok, akiknek éppen gazdasági szempontból érné meg betegség esetén a keresőképtelenség választása.

 

A közelmúlt rövid sajtóhíre, hogy jelentősen csökkentek a táppénzkiadások. Valóban, ha megnézzük a KSH ezzel kapcsolatos adatait, akkor azt látjuk, hogy míg 2009-ben 101 milliárd forint volt az egészségbiztosítási kassza táppénzkiadása, addig ez az összeg 2013-ban már csak 58 milliárdot tett ki. A táppénzes napok száma hasonló csökkentést mutat: a 2009. évi 32,7 millióról 19,8 millió napra mérséklődött. Ezzel párhuzamosan 2009-hez viszonyítottan több mint 200 ezerrel csökkent a táppénzesetek száma is, miközben a táppénzre jogosultak száma közel 400 ezerrel nőtt. Ez utóbbi nyilvánvalóan következik abból is, hogy 2012-től a heti 36 órás munkaviszony mellett biztosítási jogviszonyban állók, illetve azok a korábban nyugdíjasnak minősülő munkavállalók, akik az ellátása korhatár előtti ellátássá vagy szolgálati járandósággá alakult át, is pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezetté, és ez által táppénzjogosulttá váltak.

Mindenesetre a vázolt adatok azt mutatják, hogy vagy az egészségi állapotunk javult jelentősen vagy pedig – még ha indokolt lenne is – kevésbé, „szeretünk” vagy merünk táppénzre menni. A következőkben ez utóbbi lehetséges okaival foglalkozunk.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, miért nem érdekelt a munkaadó és a munkavállaló a táppénzben, illetve kinek éri meg mégis táppénzre menni!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zárt végű pénzügyi lízing felmondása

Nagy Norbert

adószakértő

Számlaadás helyett nyugta kiállítása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Önszámlázás (SZAMLAZO bejelentés)

Kelemen László

adószakértő, jogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X