hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért nem szeretünk (nem merünk?) táppénzre menni

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Anyagi okai vannak annak, hogy sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem kedvelik a táppénzes napokat. Vannak azonban olyanok, akiknek éppen gazdasági szempontból érné meg betegség esetén a keresőképtelenség választása.

 

A közelmúlt rövid sajtóhíre, hogy jelentősen csökkentek a táppénzkiadások. Valóban, ha megnézzük a KSH ezzel kapcsolatos adatait, akkor azt látjuk, hogy míg 2009-ben 101 milliárd forint volt az egészségbiztosítási kassza táppénzkiadása, addig ez az összeg 2013-ban már csak 58 milliárdot tett ki. A táppénzes napok száma hasonló csökkentést mutat: a 2009. évi 32,7 millióról 19,8 millió napra mérséklődött. Ezzel párhuzamosan 2009-hez viszonyítottan több mint 200 ezerrel csökkent a táppénzesetek száma is, miközben a táppénzre jogosultak száma közel 400 ezerrel nőtt. Ez utóbbi nyilvánvalóan következik abból is, hogy 2012-től a heti 36 órás munkaviszony mellett biztosítási jogviszonyban állók, illetve azok a korábban nyugdíjasnak minősülő munkavállalók, akik az ellátása korhatár előtti ellátássá vagy szolgálati járandósággá alakult át, is pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezetté, és ez által táppénzjogosulttá váltak.

Mindenesetre a vázolt adatok azt mutatják, hogy vagy az egészségi állapotunk javult jelentősen vagy pedig – még ha indokolt lenne is – kevésbé, „szeretünk” vagy merünk táppénzre menni. A következőkben ez utóbbi lehetséges okaival foglalkozunk.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, miért nem érdekelt a munkaadó és a munkavállaló a táppénzben, illetve kinek éri meg mégis táppénzre menni!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Közvetített szolgáltatások külföldi partnernek

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3