Egymást kizáró vagy erősítő biztosítási jogviszonyok. Hol kell járulékot fizetni?

  • adozona.hu

A biztosítási kötelezettség elbírálásának egyik alaprendelkezése , hogy az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezzék az adott személy egyidejűleg bármennyi jogviszonnyal (akár ugyanazon munkaadónál), társadalombiztosítási jogállását az egyes jogviszonyaiban külön-külön vizsgáljuk.

Ha például valaki munkaviszonyban áll egy vállalkozásánál és emellett megbízási jogviszonyban is ellát egy munkakörébe nem tartozó feladatot, a két jogviszonyt teljesen elkülönülten kezeljük (Tbj. 9. §).

Ám, ahogy a legtöbb szabály esetében, ez alól is van kivétel. Az egyik az összevonás szabálya, amelyet a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok [Tbj. 6. § (1) bekezdés f) pontja] tekintetében alkalmazunk, mikor is az ugyanazon hónapban és ugyanazon munkáltatónál fennálló e körbe tartozó jogviszonyokból származó jövedelmeket összevonjuk és ezen összevont jövedelem alapján vizsgáljuk, hogy az egy hónapra vagy egy napra jutó jövedelem eléri-e a biztosítási összeghatárt, a minimálbér 30 százalékát vagy ennek harmincad részét.

Ebben az esetben tehát a többes jogviszony inkább erősíti a biztosítási kötelezettség valószínűségét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben további példákat hozunk arra, hogy kizárja-e vagy erősíti a biztosítási kötelezettséget a többes jogviszony!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tagdíj számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

15 Ft/km feletti gépkocsi-költségtérítés adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs