Egyes tb-ellátásokra jogosító juttatások

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közelmúltban egy olvasói kérdés azt firtatta, hogy ha a rehabilitációs ellátásban részesülő munkavállaló csak 10 százalékos nyugdíjjárulék fizetésére köteles, akkor a rokkantsági ellátásban részesülő dolgozóra miért nem vonatkozik ez a járulékkedvezmény.

A felvetés nyilvánvalóan félreértésen alapszik, hiszen a rehabilitációs ellátásban részesülő személyt biztosítási jogviszonyában nem illeti meg semmilyen járulékkedvezmény. Mindössze arról van szó, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 37. § (1) bekezdése értelmében a 2012. január 1-jét követően hatósági határozattal megállapított rehabilitációs ellátásban részesülő személy az ellátása összegéből 10 százalékos nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett. Ellenben – és e téren esetleg indokolt lehetne az olvasó felvetése – a rokkantsági ellátásból nem kerül levonásra nyugdíjjárulék.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Egészségügyi szolgáltatási járulék: akiknek muszáj, és akiknek nem lehet fizetni", illetve "Tartozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal? Ezek a tudnivalók" című írásait is!

Mindebből következően a rehabilitációs ellátásban részesülő személy az ellátás folyósításának tartama alatt (biztosítási jogviszony hiánya ellenére is) további szolgálati időt, illetve nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet szerez, míg a rokkantsági ellátásban részesülő nem.

Ugyanakkor mindkét személyt megilleti a Tbj. 22. § (1) bekezdése alapján az egészségügyi szolgáltatás, illetve, ha biztosítási jogviszonyt létesítenek, akkor mindkettőjük esetében az általános szabályok szerint kell meghatározni a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek azok a családtámogatási, szociális vagy társadalombiztosítási ellátások, amelyek folyósítása révén az érintett szolgálati időre és/vagy egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close