Tartozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal? Ezek a tudnivalók

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, mint az az elnevezéséből is következik, az egészségügyi szolgáltatások fedezetére szolgál. Korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy 2020. július 1-jétől szigorodtak a fenti járulék meg nem fizetéséhez kapcsolódó szankciók. Most ismertetjük a tudnivalókat az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás megfizetéséről és az ezzel kapcsolatos adóhivatali tájékoztatásokról.

Az, aki legalább egy éve bejelentett magyar lakóhellyel (adott esetben szálláshellyel) rendelkezik, és a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján nem biztosított, valamint más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni. Ez a befizetés többek között a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető orvosi ellátás, tb-támogatottan vásárolható gyógyszer-, gyógyászatisegédeszköz-, gyógyfürdőellátás fedezetére fordítódik.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Egészségügyi szolgáltatási járulék: akiknek muszáj, és akiknek nem lehet fizetni", valamint "Egészségügyi ellátások, szolgáltatások, amelyekért fizetni kell" című írásait is! Társadalombiztosítással kapcsolatos egyéb cikkeinket ITT találja.

A Tbj. alapján, ha az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy fizetési kötelezettségét nem teljesíti, és 2020. július 1-jét követően az így keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, a társadalombiztosítási azonosító jel egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelenítésre kerül (azaz jogosultság-ellenőrzéskor barna lámpa jelenik meg), az egészségügyi szolgáltatás csak térítés megfizetése mellett vehető igénybe. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mennyi a sürgősségi ellátások esetén fizetendő térítési díj, valamint, hogy honnan lehet megtudni, bejelentette-e a munkáltatója!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close