hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tartozik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal? Ezek a tudnivalók

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, mint az az elnevezéséből is következik, az egészségügyi szolgáltatások fedezetére szolgál. Korábbi cikkeinkben írtunk arról, hogy 2020. július 1-jétől szigorodtak a fenti járulék meg nem fizetéséhez kapcsolódó szankciók. Most ismertetjük a tudnivalókat az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás megfizetéséről és az ezzel kapcsolatos adóhivatali tájékoztatásokról.

Az, aki legalább egy éve bejelentett magyar lakóhellyel (adott esetben szálláshellyel) rendelkezik, és a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján nem biztosított, valamint más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni. Ez a befizetés többek között a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető orvosi ellátás, tb-támogatottan vásárolható gyógyszer-, gyógyászatisegédeszköz-, gyógyfürdőellátás fedezetére fordítódik.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Egészségügyi szolgáltatási járulék: akiknek muszáj, és akiknek nem lehet fizetni", valamint "Egészségügyi ellátások, szolgáltatások, amelyekért fizetni kell" című írásait is! Társadalombiztosítással kapcsolatos egyéb cikkeinket ITT találja.

A Tbj. alapján, ha az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy fizetési kötelezettségét nem teljesíti, és 2020. július 1-jét követően az így keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, a társadalombiztosítási azonosító jel egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelenítésre kerül (azaz jogosultság-ellenőrzéskor barna lámpa jelenik meg), az egészségügyi szolgáltatás csak térítés megfizetése mellett vehető igénybe. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mennyi a sürgősségi ellátások esetén fizetendő térítési díj, valamint, hogy honnan lehet megtudni, bejelentette-e a munkáltatója!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close