Egyéni vállalkozó gyermekvállalás előtt: tévhitek és ellátási lehetőségek, korlátok

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egy munkaviszonyban dolgozó, gyermekvállalás előtt álló munkavállaló jellemzően könnyebb helyzetben van, ha meg szeretné tervezni a várható egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainak összegét, mivel a jövedelme és annak adózása sokkal kiszámíthatóbb, mint egy egyéni vállalkozónak. Sokkal több tervezésre és előrelátásra van szükség abban az esetben, ha egy egyéni vállalkozó gyermeket szeretne vállalni. Nem mindegy, milyen adózási formában tevékenykedik, mi lesz a számítási időszaka, vagy akár átalányadózóként milyen költséghányadba tartozik. Cikkünkben azt vesszük végig, mit érdemes átgondolni gyermekvállalás előtt egyéni vállalkozóként.

Katás egyéni vállalkozó gyermeket vállal

2022 szeptemberétől jelentősen megváltoztak a kisadózók tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok, aminek következtében nagymértékben csökkent a kataalanyok száma. Kizárólag magánszemélyeknek számlázhatnak, így sokan kiestek a kedvező adózási formula alól. Nem csak olyan vállalkozók maradtak katások, akik aktívan működtetik a vállalkozásukat, hanem olyanok is, akik jelenleg otthon vannak a gyermekükkel gyeden vagy gyesen, a vállalkozásukban nem tevékenykednek, azonban az ellátás miatt nincs adófizetési kötelezettségük.

Hiába a nagy port kavart kataváltozás, még lassan másfél évvel a változások után is érkeznek olyan kérdések, hogy párok tervezik a következő gyermek vállalását, és javítana-e a majdani ellátás összegén, ha havi 75 ezer forintra emelné a vállalkozó a havi tételes adó megfizetését, noha 2022 szeptemberétől, az új katatörvény értelmében (2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról 7. § (1) bekezdés) a tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint, és már nem lehet a 75 ezer forint adó befizetését választani.

A havi 50 ezer forintos tételes adó megfizetése bruttó 108 ezer forintos ellátási alapot jelent, vagyis olyan, mintha ez lenne az átlagbére a várandós kismamának. Csed szempontjából ez lesz a bruttó csed is egy 30 napos hónapban, nettóban ez 91 800 forint, adókedvezmények nélkül. A gyed bruttóban 75 600 forint, nettóban pedig 56 700 forint. Ez jár a 169. naptól a gyermek kétéves koráig, ami másfél éves időtartamban meglehetősen alacsony összeg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben szakértőnk példákon keresztül ismerteti, hogyan érdemes előre tervezni, milyen nehézségekkel kell számolni, milyen ellátásra lehet számítani!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rabat elszámolás főkönyvben

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3