hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni járulék levonása és a többes jogviszony szabályai 2012-től

  • Széles Imre
1

Kapcsolódó jogszabályok


A fedezeti rendszer legfajsúlyosabb eleme a 27 százalékos társadalombiztosítás, amelyet adóvá – szociális hozzájárulási adóvá – alakított a parlament. Továbbra is járulék viszont a biztosítottól levonandó egyéni járulék.

A Tbj. alapelvei között deklarálja, a biztosítottat megillető pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege - ha törvény kivételt nem tesz - arányban áll a biztosítottnak az ellátás fedezetére szolgáló járulék alapjául szolgáló jövedelmével.

Az egyéni járulékok mértéke 2012-ben:

• 10 százalék nyugdíjjárulék,
• 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,
• 3 százalék (az idei 2 százalék helyett) pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
• 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a magán-nyugdíjpénztár tagja december hónaptól már nem nyugdíjjárulékot, hanem csak tagdíjat fizetne. A parlamenti döntést követően viszont továbbra marad a nyugdíjjárulék. A magán-nyugdíjpénztári rendszer további sorságának alakulásával másik írásunkban foglalkozunk majd.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Judit

Munkaviszonyban állok egy cégnél. Emellett van egy cégem (Kft), ahol ügyvezető vagyok, de a cég jelenleg nem végez tevékenységet, nincs árbevétele, jövedelmem nincs belőle.
Kérdésem, hogy az új szabályok szerint van-e bármiféle fizetési kötelezettségem 2012-től a Kft ügyvezetősége miatt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close