hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni járulék levonása és a többes jogviszony szabályai 2012-től

  • Széles Imre
1

Kapcsolódó jogszabályok


A fedezeti rendszer legfajsúlyosabb eleme a 27 százalékos társadalombiztosítás, amelyet adóvá – szociális hozzájárulási adóvá – alakított a parlament. Továbbra is járulék viszont a biztosítottól levonandó egyéni járulék.

A Tbj. alapelvei között deklarálja, a biztosítottat megillető pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege - ha törvény kivételt nem tesz - arányban áll a biztosítottnak az ellátás fedezetére szolgáló járulék alapjául szolgáló jövedelmével.

Az egyéni járulékok mértéke 2012-ben:

• 10 százalék nyugdíjjárulék,
• 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,
• 3 százalék (az idei 2 százalék helyett) pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
• 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a magán-nyugdíjpénztár tagja december hónaptól már nem nyugdíjjárulékot, hanem csak tagdíjat fizetne. A parlamenti döntést követően viszont továbbra marad a nyugdíjjárulék. A magán-nyugdíjpénztári rendszer további sorságának alakulásával másik írásunkban foglalkozunk majd.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Judit

Munkaviszonyban állok egy cégnél. Emellett van egy cégem (Kft), ahol ügyvezető vagyok, de a cég jelenleg nem végez tevékenységet, nincs árbevétele, jövedelmem nincs belőle.
Kérdésem, hogy az új szabályok szerint van-e bármiféle fizetési kötelezettségem 2012-től a Kft ügyvezetősége miatt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi mint céges autó

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X