hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövőre nem úszhatják meg a járulékot a vezető tisztségviselők

  • adozona.hu
1

Kapcsolódó jogszabályok


Jövőre a vezető tisztségviselőnek nem lehet megúsznia a járulékfizetést azzal, hogy kevesebb megbízási díjért foglalkoztatják vagy nem díjazzák. Mennyit kell fizetni 2012-ben az ilyen vezető tisztségviselőnek?

Noha az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat az 5. §-a alatt hozza, a biztosítási kötelezettséggel összefüggő legfontosabb változásait mégis a 4. szakaszában kell keresnünk az értelmező rendelkezések között. A Tbj. 4. § d) pontja egy új 5. alponttal történt kiegészítése révén társas vállalkozónak minősül a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el.

E rövid kiegészítés azt jelenti, hogy megszűnik annak a lehetősége, hogy az említett vezető tisztségviselő 0 forintos vagy akár a minimálbér 30 százalékát el nem érő megbízási díj révén mentesüljön a biztosítási kötelezettség alól. 2012. január 1-jétől a kft ügyvezetője, bt, kkt üzletvezetője vagy munkaviszonyt létesít az említett teendők ellátásra, vagy pedig társas vállalkozónak minősül.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
jakab andrea

Főállású munkaviszonyom van,de ez mellett 1 evás Bt-ben és 1 Kft.-nek vagyok a tulajdonos1 és ügyvezetője.A vállalkozásokban kell fizetnem bármilyen adót ,ha bérezésben nem részesülök csak osztalékot kapok?köszönettel

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs