hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csedes, katás csiki-csuki

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozó jelenleg kismama, pár héten belül szülni fog. Vállalkozását 2015-ben egy nagyösszegű támogatás elnyerésével indította, melynek feltétele, hogy a vállalkozás nem szüneteltethető. Egy közreműködő bevonásával a működésnek folyamatosnak kell lennie. Mivel a katát a bevételszerzés végett fizetnie kell, jogosult lesz-e csedre? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 41. § (1) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy nem jár a csed a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban (kivéve nevelőszülő jogviszony) keresőtevékenységet folytat.

Ez az egyéni vállalkozó esetében nem jelenti azt, hogy meg kellene szüntetni vagy szüneteltetni kellene a vállalkozását. Mindössze arról van szó, hogy abban személyesen nem folytathat tevékenységet. Ebből következően, ha a vállalkozás érdemben működik (bevételszerző tevékenységet folytat), akkor alkalmazott bevonására van szükség.   

A 2011. évi CXLVII. (kata-kiva) törvény 8. § (9) bekezdése az egyéni vállalkozó kisadózót abban az esetben mentesíti a kata megfizetése alól (aminek következménye a 12 milliós éves bevételi értékhatár havi 1 millió forintos csökkenése), ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát nem végez.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy amennyiben megfizeti a kata összegét, akkor azzal „elismeri” személyes közreműködését, ami az Eb. törvény említett szakasza alapján kizárja csedre való jogosultságát. Ugyanakkor, ha a kisadózó mentesül a kata megfizetése alól (akár táppénz, akár gyed miatt), az nem jelenti a vállalkozás szünetelését.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A családok éve kapcsán, rendbe kellene tenni a katások ellátásokhoz való hozzáférését, mert a havi 1 mFt-os keret törlődése és a 40%-os KATA kockázata elég bonyolult és riasztó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close