hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csedes, katás csiki-csuki

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozó jelenleg kismama, pár héten belül szülni fog. Vállalkozását 2015-ben egy nagyösszegű támogatás elnyerésével indította, melynek feltétele, hogy a vállalkozás nem szüneteltethető. Egy közreműködő bevonásával a működésnek folyamatosnak kell lennie. Mivel a katát a bevételszerzés végett fizetnie kell, jogosult lesz-e csedre? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény 41. § (1) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy nem jár a csed a biztosítottnak, ha bármilyen jogviszonyban (kivéve nevelőszülő jogviszony) keresőtevékenységet folytat.

Ez az egyéni vállalkozó esetében nem jelenti azt, hogy meg kellene szüntetni vagy szüneteltetni kellene a vállalkozását. Mindössze arról van szó, hogy abban személyesen nem folytathat tevékenységet. Ebből következően, ha a vállalkozás érdemben működik (bevételszerző tevékenységet folytat), akkor alkalmazott bevonására van szükség.   

A 2011. évi CXLVII. (kata-kiva) törvény 8. § (9) bekezdése az egyéni vállalkozó kisadózót abban az esetben mentesíti a kata megfizetése alól (aminek következménye a 12 milliós éves bevételi értékhatár havi 1 millió forintos csökkenése), ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát nem végez.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy amennyiben megfizeti a kata összegét, akkor azzal „elismeri” személyes közreműködését, ami az Eb. törvény említett szakasza alapján kizárja csedre való jogosultságát. Ugyanakkor, ha a kisadózó mentesül a kata megfizetése alól (akár táppénz, akár gyed miatt), az nem jelenti a vállalkozás szünetelését.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A családok éve kapcsán, rendbe kellene tenni a katások ellátásokhoz való hozzáférését, mert a havi 1 mFt-os keret törlődése és a 40%-os KATA kockázata elég bonyolult és riasztó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close