hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztosított vagy sem: miért fontos ez gyermekgondozási támogatás alatt?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Megszűnik a kismama biztosítási jogviszonya, ha csed, gyed, gyes vagy gyet ideje alatt szűnik meg a munkaviszonya például azért, mert határozott idejű volt a munkaszerződése, vagy a munkáltatója jogutód nélkül húzza le a rolót. A biztosítás megszűnésének a biztosításhoz kötött ellátások ismételt igénylésekor lehet komoly jelentősége, noha a jogosultsági szabályok bizonyos tekintetben figyelembe veszik, ha a biztosítás ilyen időszakban ér véget. Cikkünkben ezeket az eshetőségeket vesszük számba.

Az 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 7. szakasza értelmében a biztosítás főszabály szerint az alapjául szolgáló jogviszony tartama alatt áll fenn. Ez például munkaviszony esetében a gyakorlatban jelenti, hogy a munkaviszony létrejöttének a napján létrejön a biztosítási jogviszony is, míg a megszűnésének napján véget ér a biztosítás is. Más kérdés, hogy a volt biztosítottat alapesetben további 45 napig megilleti még az egészségügyi szolgáltatás, de ettől a Tbj. alkalmazásában már nem tekinthető biztosítottnak.

És ez abban az esetben is igaz, ha a munkaviszony megszűnésére éppen csed, gyed vagy gyes, gyet folyósításának tartama alatt kerül sor, ami leggyakrabban a határozott idő lejárta vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szokott előfordulni. Az említett ellátások továbbfolyósítását a biztosítás megszűnése nem érinti, ellentétben a táppénzzel, amely passzív jogon nem folyósítható, azaz ha megszűnik a biztosítás, véget ér a táppénzjogosultság is.

Amennyiben tehát a biztosítási jogviszony a csed, gyed, gyes vagy éppen gyet ideje alatt véget ér, megszűnik az érintett biztosítása is, annak ellenére, hogy az ellátások folyósítására tekintettel jogosult egészségügyi szolgáltatásra, illetve szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet szerez a nyugdíjjárulék fizetésért cserében.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből kiderül, mikor van komoly jelentősége, hogy a gyermekgondozási ellátásban részesülő biztosított-e vagy sem.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink