hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e?

  • Winkler Róbert

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítása során fogadta el az Országgyűlés a 2012. január 1-jétől hatályos a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt (a továbbiakban: Khtv.). E jogszabály tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdőnaptól nem állapítható meg, továbbá a már megállapított szolgálati nyugdíjakat azok esetében, akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat 2011. december 31-éig nem töltötték be, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani.

A járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel folyósítják, azonban bizonyos meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben kapja meg a jogosult.

A szolgálati járandóságban részesülőket a járandóság megállapítását megelőzően hivatásos állományúként, korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkoztatták, ezért az esetleges csökkentés elkerülése érdekében sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel a szolgálati járandóság nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ha lemondanának a járandóságról, a megszerzett korkedvezmény alapján jogosultak lehetnek-e korhatár előtti ellátásra, mely ellátás esetleg magasabb összegű lenne a folyósított szolgálati járandóságnál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan számítják ki a szolgálati járandóság és a korhatár előtti ellátás összegét, továbbá azt is, lehet-e választani a két ellátás között!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Nyugdíja kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close