hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e?

  • Winkler Róbert

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítása során fogadta el az Országgyűlés a 2012. január 1-jétől hatályos a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt (a továbbiakban: Khtv.). E jogszabály tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdőnaptól nem állapítható meg, továbbá a már megállapított szolgálati nyugdíjakat azok esetében, akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat 2011. december 31-éig nem töltötték be, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani.

A járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel folyósítják, azonban bizonyos meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben kapja meg a jogosult.

A szolgálati járandóságban részesülőket a járandóság megállapítását megelőzően hivatásos állományúként, korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkoztatták, ezért az esetleges csökkentés elkerülése érdekében sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel a szolgálati járandóság nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ha lemondanának a járandóságról, a megszerzett korkedvezmény alapján jogosultak lehetnek-e korhatár előtti ellátásra, mely ellátás esetleg magasabb összegű lenne a folyósított szolgálati járandóságnál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan számítják ki a szolgálati járandóság és a korhatár előtti ellátás összegét, továbbá azt is, lehet-e választani a két ellátás között!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Nyugdíja kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close