26 találat a(z) csere cimkére

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas ügyfelem 2004-ben termőföldet szerzett. Az ügyfél 2018-ban ezt a termőföldet elcserélte egy másik termőföldre, a szerződésben 1 millió forint értéket határoztak meg. Ezt követően a cserébe kapott termőföldet eladta, szintén 2018-ban, családi okok miatt 800 000 forintért. Kérdésem, hogy kell-e adózzon az ügyfél a 800 000 forint bevétele után, és ha igen, mennyi az adófizetési kötelezettsége?

Hétfőtől már lehet támogatásra pályázni háztartási gépek cseréjére Cikk

Újraindul az Otthon melege program novemberben, hétfőtől lehet pályázni hűtőgépek, fagyasztó készülékek, mosógépek, illetve mosó-szárítógépek cseréjére.

Ekáer – garanciális csere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi adóalany, aki Olaszországból szerzett be korábban termelőberendezéseket, melyek ekáerbejelentési kötelezettséget vontak maguk után. Ennek ügyfelem eleget is tett, az ügylet itt le is záródott volna, de a berendezések meghibásodtak, és az olasz beszállító garanciális cserét kínált fel. Ügyfelem visszaszállítja Olaszországba a hibás berendezéseket, és ezek helyett újakat szállít Magyarországra, sőt, az eredeti darabszámnál több berendezést fog szállítani, de azok is a garanciális vállalás részeként érkeznek, számlázásra és fizetésre már nem kerül sor, az áruk csak szállítólevéllel fognak mozogni. Kérdésem, hogy a meghibásodott berendezések visszaszállítása és/vagy a csereberendezések behozatala ekáerbejelentési kötelezettséget fog-e maga után vonni, ha egyéb paraméterei alapján a kötelezettség fennállna (érték és tömeg alapján), de nem fog hozzá számla kapcsolódni, mert csak garanciális cseréről van szó? Segítségét előre is köszönöm.

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: számítógép-monitor cseréje – amennyiben a monitor nem tud többet, mint az elromlott lecserélt –, karbantartásnak minősül-e? Köszönettel a választ.

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót? Cikk

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyéni vállalkozó főtevékenységének cseréje lehetséges-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó alakuláskor kiválasztott egy főtevékenységet. Ez a főtevékenység lecserélhető-e egy másik főtevékenységre, illetve ha igen, ezt hova kell lejelenteni? (KSH, kamara)? Gondolom, a NAV ezt megkapja elektronikus úton. Vagy a többi hatósági is megkapja? Tudom, hogy ezt a webes ügysegéden keresztül lehet megtenni, de jelenleg szünetel az egyéni vállalkozásom és csak érdeklődöm. Köszönöm szépen.

Lakáscélú hiteltörlesztés munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérem szíves válaszukat. Az egyik munkavállalónk hitelre vásárolt egy lakást, amelyet aztán elcserélt kertes házra. A kertes ház tulajdoni lapján a szerzés jogcíme: csere. Az első lakás vásárlására felvett hitelét kiváltotta egy másik hitellel azért, hogy az első lakás tehermentes legyen. Ezen kiváltó hitel törlesztésére szeretné felhasználni a támogatást. Az első lakásban nincs tulajdoni része. Teljesül ebben az esetben a lakáscélú felhasználás? Az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3.1. pontjában szereplő "...vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése.." mondatrész a csereügyletet magában foglalja? Az első lakáshoz kapcsolódó hiteltörlesztése támogatható az szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.2. pontja alapján? Köszönöm!

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e? Cikk

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

Gyed-igény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkatársunk felesége igényli jelenleg a gyedet. Arra gondoltak, hogy a feleség visszamondja visszamenőleg 6 hónarpa a gyedet, vissza is fizeti, és a férj szeretné megigényelni visszamenőleg 6 hónapra (mondván, hogy jobban járnak). Kérdésem, hogy lehetséges-e visszamenőleg "cserélni" a gyedet igénylő személyét? Jogos igénybevétel esetén lehet-e élni ezzel a lehetőséggel? Válaszát köszönöm

Illeték Kérdés

Illetékfizetés ügyében szeretnék segítséget kérni. Két magánszemély elcserélné egymás között a lakását. Az egyik személy (legyen „A”) lakásának forgalmi értéke kb. 3 millió forinttal magasabb, mint a másik személy („B”) lakásának forgalmi értéke. Van-e különbség illetékfizetés szempontjából a között, ha csereszerződést kötnek vagy, ha két külön adásvételi szerződésben történne meg a lakások cseréje?

Eljárás munkaviszony megszüntetése előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elsősorban a minőségi cserével kapcsolatos előzetes döntésekről, körülményekről kérdezek. A célnak jobban megfelelő munkaerőt a felmondáskor már meg kell találni? Esetleg meg kell hirdetni a pozíciót? Vagy éppen ellenkezőleg, nem is szabad se meghirdetni, se felvenni addig valakit, míg át nem adjuk a felmondást a leváltandó munkatársnak? A munkáltatói jogkör gyakorlójának esetleges nyilatkozatán vagy tanúvallomásán kívül szükséges valamilyen felmérés, kimutatás, hogy miért indokolt a minőségi csere? A munkáltató jóindulata (hogy több hónapig nem akart megválni a munkavállalótól, pedig már korábban is szükség lett volna erre) eredményezheti-e, hogy ez az indok jogellenesnek minősül (azzal, hogy ha indokolt és szükséges volt, korábban kellett volna meglépni ezt)? Köszönettel.

Devizakötvény-csere: csaknem felére csökkent kamatterhek Cikk

Újabb sikeres adósságkezelési eszközt vezetett be Magyarország – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az ügylet keretében rövid hátralévő futamidejű és magas kamatozású dollárkötvényeket cseréltek 10 éves, rekord alacsony kamatozású eurókötvényre. A devizaarány ezzel nem változik, és jelentősen olcsóbbá vált az államadósság finanszírozása – ismertette a miniszter bejelentését az NGM.

Pályázat gázkonvektorcserére: már egy óra sincs hátra Cikk

Az észak-magyarországi régióban csütörtökön 10 óráig lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a gázkonvektorok cseréjéhez, ezután a pályázatbenyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-t.

Volt, nincs: máris felfüggesztették a nagygépcserés pályázatot Cikk

Már az első nap felfüggesztették a nyugat-dunántúli régióban a háztartási nagygépek cseréjének pályázatát, szerdán 13 óráig lehetett pályázni – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Szja üzletrészek cseréjekor Kérdés

Kedves Szakértő ! Két magánszemély keresztben tulajdonolja 20 százalékban a két kft.-t. Tehát Ágnes tag 20 százalékban az F Kft.-ben, István tag 20 százalékban a B Kft.-ben. Most elcserélik az üzletrészeiket. Ez a csere, ha jól gondolom, egy vétel és egy eladás, mindkét félnél. Az szja törvény szerinti szokásos piaci értéket csak a 9. pont F.) alapján lehet meghatározni, mivel a többi nem jöhet szóba. Így például István megszerezte a csere kapcsán F Kft. saját tőke 20 százalékát, plusz az előírt, Ágnes által fel nem vett osztalékra való jogosultságot. (A beszerzéshez kapcsolódó ráfordítástól most térjünk el. ) Kérdésem: 1. István adóalapja mint árfolyamnyereség most a cserénél a saját tőke 20% + előírt osztalék. Helyes? 2. István fel akarja venni az előírt osztalékot, ami Ágnes volt tulajdonrésze alapján most neki jár majd. Osztalékként adózza. Helyes? Ha mindkettő helyes, akkor az osztalék, ami a cserénél meghatározásra került, kétszer adózik. Ez zavar. Azt gondolom, hiba van a jogértelmezésemben. De lehet, ez volt a jogalkotói szándék. Kérem a segítséget. Köszönettel !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close