30 találat a(z) csere cimkére

Üzletrész csereszerződéssel kapcsolatos adózása Kérdés

Jó hír taxisoknak Cikk

Meghosszabbodik taxisokra vonatkozó személygépjármű-csere határideje – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Sávos jótállási időtartam, e-jótállási jegy, csere, javítás – szigorodó szabályok januártól Cikk

Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői elemezték a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeit.

Cserét pótló vétel kedvezménye Kérdés

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas ügyfelem 2004-ben termőföldet szerzett. Az ügyfél 2018-ban ezt a termőföldet elcserélte egy másik termőföldre, a szerződésben 1 millió forint értéket határoztak meg. Ezt követően a cserébe kapott termőföldet eladta, szintén 2018-ban, családi okok miatt 800 000 forintért. Kérdésem, hogy kell-e adózzon az ügyfél a 800 000 forint bevétele után, és ha igen, mennyi az adófizetési kötelezettsége?

Hétfőtől már lehet támogatásra pályázni háztartási gépek cseréjére Cikk

Újraindul az Otthon melege program novemberben, hétfőtől lehet pályázni hűtőgépek, fagyasztó készülékek, mosógépek, illetve mosó-szárítógépek cseréjére.

Ekáer – garanciális csere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magyarországi adóalany, aki Olaszországból szerzett be korábban termelőberendezéseket, melyek ekáerbejelentési kötelezettséget vontak maguk után. Ennek ügyfelem eleget is tett, az ügylet itt le is záródott volna, de a berendezések meghibásodtak, és az olasz beszállító garanciális cserét kínált fel. Ügyfelem visszaszállítja Olaszországba a hibás berendezéseket, és ezek helyett újakat szállít Magyarországra, sőt, az eredeti darabszámnál több berendezést fog szállítani, de azok is a garanciális vállalás részeként érkeznek, számlázásra és fizetésre már nem kerül sor, az áruk csak szállítólevéllel fognak mozogni. Kérdésem, hogy a meghibásodott berendezések visszaszállítása és/vagy a csereberendezések behozatala ekáerbejelentési kötelezettséget fog-e maga után vonni, ha egyéb paraméterei alapján a kötelezettség fennállna (érték és tömeg alapján), de nem fog hozzá számla kapcsolódni, mert csak garanciális cseréről van szó? Segítségét előre is köszönöm.

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: számítógép-monitor cseréje – amennyiben a monitor nem tud többet, mint az elromlott lecserélt –, karbantartásnak minősül-e? Köszönettel a választ.

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót? Cikk

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyéni vállalkozó főtevékenységének cseréje lehetséges-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó alakuláskor kiválasztott egy főtevékenységet. Ez a főtevékenység lecserélhető-e egy másik főtevékenységre, illetve ha igen, ezt hova kell lejelenteni? (KSH, kamara)? Gondolom, a NAV ezt megkapja elektronikus úton. Vagy a többi hatósági is megkapja? Tudom, hogy ezt a webes ügysegéden keresztül lehet megtenni, de jelenleg szünetel az egyéni vállalkozásom és csak érdeklődöm. Köszönöm szépen.

Lakáscélú hiteltörlesztés munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérem szíves válaszukat. Az egyik munkavállalónk hitelre vásárolt egy lakást, amelyet aztán elcserélt kertes házra. A kertes ház tulajdoni lapján a szerzés jogcíme: csere. Az első lakás vásárlására felvett hitelét kiváltotta egy másik hitellel azért, hogy az első lakás tehermentes legyen. Ezen kiváltó hitel törlesztésére szeretné felhasználni a támogatást. Az első lakásban nincs tulajdoni része. Teljesül ebben az esetben a lakáscélú felhasználás? Az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3.1. pontjában szereplő "...vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése.." mondatrész a csereügyletet magában foglalja? Az első lakáshoz kapcsolódó hiteltörlesztése támogatható az szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.2. pontja alapján? Köszönöm!

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e? Cikk

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

Gyed-igény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkatársunk felesége igényli jelenleg a gyedet. Arra gondoltak, hogy a feleség visszamondja visszamenőleg 6 hónarpa a gyedet, vissza is fizeti, és a férj szeretné megigényelni visszamenőleg 6 hónapra (mondván, hogy jobban járnak). Kérdésem, hogy lehetséges-e visszamenőleg "cserélni" a gyedet igénylő személyét? Jogos igénybevétel esetén lehet-e élni ezzel a lehetőséggel? Válaszát köszönöm

Illeték Kérdés

Illetékfizetés ügyében szeretnék segítséget kérni. Két magánszemély elcserélné egymás között a lakását. Az egyik személy (legyen „A”) lakásának forgalmi értéke kb. 3 millió forinttal magasabb, mint a másik személy („B”) lakásának forgalmi értéke. Van-e különbség illetékfizetés szempontjából a között, ha csereszerződést kötnek vagy, ha két külön adásvételi szerződésben történne meg a lakások cseréje?

Eljárás munkaviszony megszüntetése előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elsősorban a minőségi cserével kapcsolatos előzetes döntésekről, körülményekről kérdezek. A célnak jobban megfelelő munkaerőt a felmondáskor már meg kell találni? Esetleg meg kell hirdetni a pozíciót? Vagy éppen ellenkezőleg, nem is szabad se meghirdetni, se felvenni addig valakit, míg át nem adjuk a felmondást a leváltandó munkatársnak? A munkáltatói jogkör gyakorlójának esetleges nyilatkozatán vagy tanúvallomásán kívül szükséges valamilyen felmérés, kimutatás, hogy miért indokolt a minőségi csere? A munkáltató jóindulata (hogy több hónapig nem akart megválni a munkavállalótól, pedig már korábban is szükség lett volna erre) eredményezheti-e, hogy ez az indok jogellenesnek minősül (azzal, hogy ha indokolt és szükséges volt, korábban kellett volna meglépni ezt)? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close