hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapnyugdíjat és felemelt nyugdíjminimumot követel a Nyugdíjasok Pártja 50+

  • MTI-OS

A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak kell lennie, hanem megfelelőnek is. Ha a fenntarthatóság és a megfelelőség között konfliktus van, akkor a megfelelőség mellett kell letenni a garast. A nyugdíjrendszer már ma nem megfelelő, mert nagyon sok embernek ad méltatlanul alacsony ellátást és nagyon kevés embernek méltatlanul sokat.

A Nyugdíjasok Pártja 50+ álláspontja szerint a megfelelőség pontosan kifejezi a morális követelményt: megfelelő a nyugdíjrendszer, ha felszámolja az időskori szegénységet, biztosítja a méltó időskor feltételeit.

Az azonnali kezelés egyik eszköze az alapnyugdíj bevezetése és a nyugdíjminimum felemelése.

Az alapnyugdíj mértéke például 40 000 Ft/hó, forrása az állami költségvetés. 65 év felett járna annak, aki magyar állampolgár, és legalább negyven évi magyarországi lakhellyel rendelkezik, továbbá járna a rokkantnyugdíjasoknak is.

2,25 millió jogosulttal számolva ez mintegy 1100 milliárd forint évente, az idei lecsökkent GDP kb. 2,3 százaléka. Erre épülne rá a "munkanyugdíj", amelyet változatlanul a befizetett járulékok és szolgálati idő alapján állapítanának meg, forrása tehát a járulékbefizetés. Itt is szükséges azonban a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum felemelése 28 500 forintról legalább 50 000 forintra.

E két intézkedés együttes eredőjeként nem lenne olyan 65 évesnél idősebb ember, akinek a járandósága 90 000 Ft alatt lenne – írja a közlemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close