A nap kérdése: idén nyugdíjassá vált, korábban rokkantsági ellátásban részesült személy kaphat-e kiegészítő nyugdíjemelést?

  • adozona.hu

Édesapám évek óta rokkantsági ellátásban részesül. Idén betöltötte a nyugdíjkorhatárt és nyugdíjas lett. A visszamenőleges nyugdíjemelést most novemberben nem kapta meg. A törvény szerint megilleti őt? Hiszen már tavaly is nyugdíjszerű ellátásban részesült – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Tekintettel arra, hogy az öregségi nyugdíja 2023. évben került megállapításra, ezért esetében az öregségi nyugdíjára nyugdíjemelés legkorábban 2024. januártól illeti meg.

Nyugdíj témakörben az Adózóna oldalán további írásokat itt olvashat. Saját jogú nyugdíjas című videónkat itt nézheti meg.

Ugyanakkor a 2023. évben részére folyósított és a nyugdíj megállapítása miatt megszüntetett rokkantsági ellátása után, mely ellátás 2023. előtt került megállapításra, megilleti a kiegészítő emelés, az időarányos – januártól a megszüntetésig terjedő időszakra – emelés kiutalását azonban külön kérelemben kell kérni a nyugdíjfolyósító szervtől.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyógyszertári ügyelet időtartama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Részmunkaidős kft. ügyvezető

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31