12 találat a(z) NYENYI cimkére

Kiegészítő szolgálati idő többletmunka esetén Cikk

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy amennyiben valaki egyidejűleg két biztosítási jogviszonnyal rendelkezik és ezen jogviszonyokból származó keresetei után az előírt járulékokat megfizette, úgy abban az esetben a nyugdíj megállapításakor kétszeresen szerez-e szolgálati időt.

NYENYI adatszolgáltatás Kérdés

Hibás NYENYI adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A női munkavállaló előzetes adategyeztetési eljárás a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára vonatkozó szolgálati ideje alapján májusban mehet nyugdíjba. A munkavállaló határozatban lévő éveihez tartozó keresetek az elmúlt napokban ellenőrzésre kerültek és kiderült, hogy 1999. évben és azt követően is van a NYENYI adatszolgáltatásban a nyugdíjintézetnek beküldött hibás kereset, és az ahhoz tartozó hibás nyugdíjjárulék-összeg. Ok: az adatok nem tartalmazzák mind a 12 hónapot. A helyes adatok az éves bérjegyzék havi bontással és a járulékfizetés ténye is NAV folyószámlákkal igazolhatók. Megvárja-e a munkavállaló a nyugdíjintézeti határozatot, arról hogy a 40 éves biztosítási ideje megvan és mehet nyugdíjba? Vagy estleg már előzőleg észrevételező nyilatkozat kitöltésével küldje az ügyfélkapun a helyes keresetet a hozzá tartozó helyes nyugdíjadatokkal és a NAV folyószámlákat a befizetett járulékokról? Ezeket cég ügyvezetője a hiba leírásával megindokolja, majd aláírásával és pecséttel ellátja? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjemelés utólagos rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiegészítő tevékenységű evás egyéni vállalkozó megfizette az evaalap után a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, de az évek során nem adott be nyenyi lapot a jövedelemről és a nyugdíjjárulékról, hogy a 0,5 százalékos emelést megkaphassa. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami mód ennek utólagos érvényesítésére? Köszönettel: Papp Éva

Törölték, mégis nélkülözhetetlen a nyugdíjhoz Cikk

Bár idestova hat éve törölték a nyenyi-adatszolgáltatásra vonatkozó előírásokat, ám ez nem azt jelenti, hogy nincs ezzel dolga a munkáltatónak. Annál is inkább jelentős ügyről van szó, mert az elévülési időn túli időszakra vonatkozó adatszolgáltatást továbbra is közvetlenül a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell teljesíteni.

NYENYI lap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rehabilitációs ellátásban részesülő katás egyéni vállalkozó (25 000 forintot fizet) eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjbiztosító kéri a 2015-2016-os foglalkoztatói igazolásokat. Nyugdíjjárulék-köteles jövedelemként, illetve befizetett járulékként milyen összeget kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát!

Nyenyi Kérdés

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság egy nyugdíjba készülő munkavállaló ügyében 2003 évre!! vonatkozóan megállapította, hogy a 2003. évi adatszolgáltatást módosítsam, mivel tévesen járulékkötelesjövedelmet vallottunk, holott nem volt járulékkötelezettség. Ezért egy törlő adatszolgáltatást írtak elő. A gond csak az , hogy már sem program , semm floppy / sem meghajtó , sem lemez / nem áll rendelkezésre. A világ elszaladt a flopy mellett. Mivel a levont járulékot már módosítani sem lehet / elévült szerintem / így azt gondolom, hogy ezen kötelezettségem is elévült. Nem a jegyzőkönyv alapján a hatóságnak kellene saját hatáskörben törölnie ? Arany Tamás

Megszűnt a NYENYI: mi most a teendő? Cikk

Számos olvasói érdeklődésre megerősítjük, hogy 2010. évre vonatkozóan megszűnt a nyugdíjbiztosítás részére április 30-ig, illetve augusztus 31-ig előírt éves adatszolgáltatási kötelezettség.

Januártól megszűnik a NYENYI, de mi lesz a 2010-es évvel? Cikk

Január elsejétől megszűnik a vállalkozók NYENYI (nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap) néven futó adatszolgáltatási kötelezettsége. Ennek köszönhetően nem kell külön tájékoztatni az APEH-et és az ONYF-et az egyéni nyugdíjnyilvántartásokhoz. A párhuzamos adatszolgáltatási kötelezettség megszüntetése a becslések szerint összesen 5-10 milliárd közötti megtakarítást eredményezhet a vállalkozók számára. Kérdés, hogy az ONYF képes-e megbírkózni az új helyzettel.

Januártól mégis megszűnik a NYENYI Cikk

Január elsejétől mégis megszűnik a vállalkozók NYENYI (nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap) néven futó adatszolgáltatási kötelezettsége, ami csökkenti az adminisztrációs terheiket, egyben azt is jelenti, hogy az APEH-nak és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak együttműködve kell megoldania a jövőben az egyéni nyugdíjnyilvántartást.

NYENYI: dupla bírság jár az elmaradt nyilatkozatért Cikk

A nyugdíj egyéni nyilvántartó lap (NYENYI) jó ideje az egyik legvitatottabb adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen ezeket az adatokat Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal párhuzamosan (ONYF) már 4 éve gyűjti az adóhatóság is. Szó volt ugyan arról, hogy egy kézbe kerül majd ez az adatszolgáltatás, de összevonást sikerült állítólagos adatbiztonsági hibákkal megfúrni, így jövőre is lesz NYENYI, sőt még az is kétséges, hogy 2012 áprilisára megszűnik-e.

NYENYI: mit kell másképp csinálni 2010-ben? Cikk

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a nyugdíjjogosultsághoz, illetőleg a nyugdíj megállapításhoz szükséges éves adatszolgáltatását utoljára 2010. április 30-ig (vagy legkésőbb augusztus 31-ig) kell beadni a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs