hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A1-es nyomtatvány – melyik uniós ország tb-jét kell alkalmazni?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Kiküldetés, több uniós tagállamban folytatott tevékenység esetén melyik ország társadalombiztosítási szabályait kell alkalmazni? Mikor kell kiadni az úgynevezett A1-es nyomtatványt, mit igazol az, továbbá hogyan kell igényelni? Összefoglaltuk.

Az uniós szabályok alapján az egyidejűleg több tagállamban tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Azt, hogy ilyenkor melyik tagállam jogát kell alkalmazni, korábbanaz E101-es, jelenleg pedig az A1-es nyomtatvány igazolja. Az A1-es nyomtatvány igazolja továbbá, hogy kiküldetés esetén a kiküldöttre meddig alkalmazható a kiküldő ország tb-szabálya.

Kiküldetés

Az uniós szabályok alapján a kiküldetés időtartama 24 hónap lehet. Ha a kiküldött rendelkezik az A1-es igazolással, mely szerint a kiküldetés ideje alatt is a kiküldő tagállam jogszabályai szerint marad biztosított, akkor ez azt jelenti, hogy a kiküldött személyt úgy kell tekinteni, mintha kiküldetésének ideje alatt továbbra is a kiküldő államban foglalkoztatnák, azaz a kiküldetés helye szerinti országban nincs biztosítási kötelezettsége.

Az A1-es igazolást a kiküldő foglalkoztató igényelheti meg az „Igénylőlap kiküldetési igazoláshoz” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével. Az igénylőlapot a foglalkoztató székhelye szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervéhez kell benyújtani. Az igénylőlap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetekben kell alkalmazni a magyar jogot, és milyen esetekben nem!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs