hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cég kényszertörlése után eltiltott vezető lehet-e egyéni vállalkozó?

  • adozona.hu

Egy cég kényszertörlés alá került, mert a bevallásokat, beszámolókat nem adta be, nem reagált semmilyen megkeresésre. A kényszertörlés után mitől tiltják el valójában a vezető tisztségviselőt? Lehet még a tiltás ellenére egyéni vállalkozó? Olvasói kérdésre Gyüre Ferenc adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: kényszertörlés alá került 2023 januárjában egy cég, amelynek a könyvelése most került hozzám. Azt szeretném megtudni, hogy mitől is fogják pontosan eltiltani az ügyvezetőt és tagokat, ha nem reagálnak a kényszertörlésre. Nem szerezhet társaságban többségi befolyást, nem válhat egy társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet társaság vezető tisztségviselője. De lehet például egyéni vállalkozó? Milyen jogkövetkezményei lehetnek, ha nem reagál a cég a kényszertörlésre? A kényszertörlés a bevallások/beszámolók be nem adása miatt történt. „Érdemes” lehet kényszertörlésbe elengedni ezt a céget, vagy jobb ilyen esetekben – ha van rá lehetőség – visszaállítani a törvényes rendet, és bezárni például egyszerűsített végelszámolással?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Elsődlegesen nem lehet előterjeszteni olyan kérelmet, amely az üzletszerű gazdasági tevékenység tovább folytatására vonatkozik, feltéve ha maga az eljárás azért indult meg mert jogutód nélküli megszűnést előidéző ok következett be.

További írásokat kényszertörlés, végelszámolás és felszámolás témákörben az Adózóna oldalán a megjelölt szavakra kattintva érhet el.

Ha nem ilyen ok miatt került a cég kényszertörlés alá, akkor van lehetőség ilyen kérelem beadásának, de ennek pozitív elbírálása véleményem szerint csekély, tekintettel a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjára, és a kérdés feltevés dátumára. De mindenesetre fontos lenne, hogy a hiányzó bevallások beérkezzenek, még ha utólag is.

Mivel a kérdésben olvasható, hogy nem reagált a cég, ezért feltételezhető, hogy a felügyeleti illeték 250 ezer forintos összegét sem fizették meg, mely a fizetési határidőtől csak többletköltség.

Eltiltásnál követelés van a céggel szemben, csak vagyon nincs annak kiegyenlítésre. Ekkor eltiltással él a cégbíróság a vezető tisztségviselővel, korlátlan tagi felelősség esetén a tagokkal, korlátolt tagi felőséggel működő adózónál a többségi befolyással rendelkező személlyel szemben. Ennek eredményeképpen az eltiltott személy(ek), nem szerezhetnek többségi befolyást, nem lehetnek gazdasági társaságnak korlátlanul felelős tagjai, nem lehet egyéni cég tagja, cég vezetője, cég vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja.

Továbbá fontos megnézni a határozatot az eltiltásról, hogy mitől van eltiltva pontosan (gazdasági tevékenységtől) az érintett, mert az kihatással lehet egyéb tevékenységére is. Például, ha önálló gazdasági tevékenység végzését is tartalmazza, akkor egyéni vállalkozó sem lehet az eltiltott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink