538 találat a(z) végelszámolás cimkére

Végelszámolás utáni tartozásmegállapítás Kérdés

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót? Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

A NAV kintlévőségei 2019-ben Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között kintlévőségeinek helyzetéről is beszámol a honlapján közzétett évkönyvében.

Egyszerűsített végelszámolás: mi a teendő az ingatlannal, az árukészlettel? Cikk

Egyik ügyfelünk egyszerűsített végelszámolással szeretné megszüntetni a cégét. A kft. egyedüli tagja egy másik kft. A megszűnését tervező cég főkönyvében szerepel ingatlan, illetve árukészlet is. Ahhoz, hogy a társaság végelszámolása befejeződjön, értékesíteni kell az ingatlant, illetve az árukészletet, vagy az adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére? Ha adómentesen átadható a tulajdonos kft. részére, akkor ezt hogyan kell lekönyvelni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Pótbefizetés illetéke Kérdés

Veszélyhelyzet: változások a felszámolási és egyes cégbírósági eljárásokban Cikk

A koronavírus-járvány következtében sok cég vált fizetésképtelenné, amely nemcsak az adóst sújtja, hanem a hitelező is hasonló helyzetbe kerülhet, ha a partnerek nem egyenlítik ki a jogos követeléseket. A május 28-án kihirdetett 249/2020. (V. 28.) kormányrendelet a felszámolási eljárások és egyes cégbírósági eljárások eddig megszokott, szabályszerű menetében hoz változást a veszélyhelyzet idejére. Cikkünk a kormányrendelet rendelkezéseinek értelmezésében igyekszik segítséget nyújtani.

Végelszámolás tartozásátvállalással Kérdés

Végelszámolás során a tagi követelések adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás (bt. vagy kft.) szeretné vállalkozását (egyszerűsített) végelszámolással megszüntetni. A tagok magánszemélyek. A vállalkozás évek óta nem működik. A vállalkozásnak csak a tagok felé van tartozása. Van lekötött tartaléka, amit a tagok fizettek be a veszteség fedezésére. Van hátrasorolt kötelezettsége, amit szintén a tagok fizettek be és van tagi hitele. Ezeket a kötelezettségeket a vállalkozás nem tudja visszafizetni. A szakirodalomban a következőket olvastam: ha ezeket a tételeket nem tudja a vállalkozás visszafizetni, akkor 1. a tagi hitel elengedése egyéb bevétellé válik, ami után társasági adót és ajándékozási illetéket kell fizetni 2. a hátrasorolt kötelezettség egyéb bevétellé válik, ami után társasági adót és ajándékozási illetéket kell fizetni 3. a lekötött tartalék átvezetendő az eredménytartalékba, de ajándékozási illetéket kell utána fizetni A vállalkozás a taót és az illetéket sem tudja kifizetni. Kérdésem az lenne, hogy 1. a fenti megállapítások helyesek-e 2. a vagyonfelosztás során a tagok átvállalhatják-e a tao- és illetékfizetési kötelezettséget 3. ha nem vállalják át (mert nem tudnák kifizetni), akkor mi módon tudják megszüntetni a vállalkozást ? Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsitett végelszámolás átfordulása végelszámolásá Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy cég egyszerűsitett végelszámolása majdnem teljesen lebonyolódott egészen, sajnos egy lépés maradt ki, a NAV-nak nem küldtem be véletlenül a cég egyszerűsitett végelszámolásának bejelentését 20T201T számú nyomtatványon (amint felszólitottak hiánypótlásra aznap beküldtem, de ez sajnos pár nappal a 150 nap lejárata után történt meg), de 2071-es bevallás határidőben, a beszámoló is határidőben és cégbiróságnak is megküldésre került a vagyonfelosztási javaslat és a jegyzőkönyv is. Természetesen a NAV elutasitotta az egyszerűsitett végelszámolással a cég törlését, de még nyitva áll a határidő a fellebbezésre. Kérdésem, hogy ebben az esetben mit kellene tennem? Szives válaszát köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás – végelszámoló Kérdés

Az egyszerűsített végelszámolás befejezésekor használatos 21/2006. IM rendelet 13. számú melléklete,ami a tagok gyűléséről szól. Tartalma szerkeszthető, de csak abban az esetben módosítható,ha azt kifejezetten engedi. A jegyzőkönyv napirendi pontként tárgyaltatja, és a tagok szavaznak például a végelszámolást záró beszámoló, bevallások elfogadásáról. Tehát értelemszerűen mivel a záróbevallások, beszámolók már rendelkezésre állnak, ezen jegyzőkönyv dátuma csak a végelszámolás napját követő napok egyike lehet, amikor már elkészült "minden". A végelszámoló feladatait részmunkaidőben, munkaviszonyban látta el. A végelszámolás utolsó napjával 04.28-án megkapta az utolsó munkabérét a végelszámolói teendőit illetően. Kérdéseim a következőek: 1. A munkaviszonya a végelszámolás befejező napjával megszűnik? Mert a kötelezően alkalmazandó jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy a cég TÖRLÉSÉVEL egyidejűleg menti fel a végelszámolói tisztség alól. Ez a dátum azonban előre nem ismert. Én úgy értelmeztem, hogy a munkaviszony megszűnik a végelszámolás utolsó napjával 2. A végelszámolás utolsó napján kifizetheti a bt. a végelszámolónak járó munkabért? 3. Ha kifizette, mit kell jelölni a jegyzőkönyv azon napirendi pontján, ahol a végelszámoló díjazását tárgyalják? Napirendi pont a) díjazásra igényt tart, amelynek kielégítéséhez szükséges összeg rendelkezésre áll. b) díjazásra nem tart igényt, azt ingyenesen látta el. Hiszen ezek közül egyik sem igaz. Nem ingyenesen látta el, és nem is most ÁLL rendelkezésre, hanem csak állt.

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy végelszámolás alatt álló kft. 2 fő nyugdíjas munkaviszonyban álló tagja dönthet-e úgy, hogy a hátralévő időszakban nem vesz ki jövedelmet? Az egyik tag a vállalkozás ügyvezetője, azaz végelszámolója. Amennyiben ez nem lehetséges, akár 1 órás napi munkaidőben is elláthatják feladataikat? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Katás bt. végelszámolna Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi helyzetben egy katás bt.-nek visszamondták az eddigi szerződéseit, és mivel mint bt. szünetelésre nincs lehetősége, megszüntetné a cégét. A végelszámolás kezdő időpontja május 1-je lenne. A bt. beltagja lenne a végelszámoló, de neki nincs máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, a bt.-ben fizette az 50 ezer forintos katát. Ha ő lesz a végelszámoló, és a cég visszakerül a tao hatálya alá a végelszámolási időszakra, akkor neki, mint bt.-beltagnak és mint végelszámolónak, keletkezik járulékfizetési kötelezettsége a bt.-ben? Köszönöm szépen a segítséget!

Könyvelés rendezése Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbiakban kérnék tanácsot. Egy olyan cég könyvelése került hozzám, amely megelőzően felszámolónál volt. A felszámolónál lévő időszakban végelszámolás alatt volt a cég. Az új tulajdonos átvételekor a végelszámolást lezárták, visszavonták, a társaság folytatja tevékenységét. A főkönyvben jelentős összegű kötelezettségek szerepelnek (hitelek, kölcsönök). Az ügyvezető elmondása szerint van egy felszámolói nyilatkozat, amely szerint ő nem fogadja el az előző tulajdonosok időszaka alatt bekönyvelt kötelezettségeket. Viszont mégsem kerültek ezek a tételek kivezetésre. Ha a felszámoló ezt nem rendezteti visszamenőlegesen (lehet még ezt?), akkor az új tulajdonos kivezettetheti ezeket a tételeket (a felszámoló nyilatkozata alapján), és az új tulajdonosnak kell megfizetni a kivezetéssel (egyéb bevétel) járó adót? Van/lehetséges erre vonatkozóan társasági adókedvezmény?

Lekötött tartalék elengedése Kérdés

A cég végelszámolást indított el és a lekötött tartalékon van összeg, mely pótbefizetésből keletkezett, de ezt a cég nem tudja viszafizetni. Ilyenkor mit kell tenni? Kivezetem és 9-be könyvelem, és ezek után társasági adót kell fizetnie még a cégnek? Válaszát köszönöm szépen!

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet végelszámolása Kérdés

A közérdekű nyugdíjasszövetkezet 2018. évben alakult, és 2020-ban a végelszámolás mellett döntött. A szövetkezet gazdálkodása eredményét eredménytartalékba helyezte, mely után társasági adót nem fizetett. Kérdésem, hogy a társasági adót a végelszámolás végén, a felosztandó még le nem adózott eredménytartalék után kell-e megfizetni, nyugdíjasszövetkezet által fizetett osztalék címén. Az így leadózott vagyont a szövetkezet tagjai között feloszthatja-e vagyoni hozzájárulásuk arányában a szövetkezet? Köszönettel: Csordásné F. Edit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close