hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnak a Ptk. cégjogi szabályai: így lehet ügyvezető a bt. kültagja

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Lényegesen megváltozik a jövő évtől a Polgári törvénykönyv társaságokra vonatkozó szabályozása. 2022 januárjától egészen 2022. nyár végéig, különböző időpontokban lépnek hatályba a változásokkal érintett szakaszok.

A Polgári törvénykönyv változásáról szóló 2021. évi XCV. törvény több ponton is módosítja a cégekre vonatkozó szabályokat, rugalmas, mégis stabil jogi kereteket igyekszik nyújtani a vállalkozásoknak, egyértelműsíti az eddigi félreérthető szabályokat, és figyelembe veszi a bírói gyakorlatot is.

Sok olyan jogszabályi rendelkezés módosul, amelyet több tíz éve ugyanúgy használunk. Ilyen például, hogy a bt. megszűnik 6 hónap után automatikusan, ha a tagjainak száma egy főre csökken, és fél év alatt elmulasztották az új tag bejelentését. A törvénymódosítás révén egyértelmű szabály lesz, hogy a bt. kültagja lehet ügyvezető, a kültag mikor felel a teljes vagyonával, illetve fontos változás, hogy kft. esetén egy tagnak több törzsbetétje is lehet.

1. Hatályát veszti az a rendelkezés, hogy a bt. a törvény erejénél fogva megszűnik, ha 6 hónapon belül nem jelentenek be új tagot, ha a tagok száma egy főre csökken.

Az a rendelkezés megmarad, hogy 6 hónapon belül új tagot kell bejelenteni, azonban a társaság nem szűnik meg, ha ezt nem jelentik be. Ez óriási változás, hiszen a gyakorlatban sokszor találkoztunk azzal a problémával, hogy egy bt.-nek a kül- vagy beltagja elhalálozik. A megmaradt tag nem volt tisztában a 6 hónapos szabállyal, és várta a hagyatéki eljárás végét, amely az esetek nagy részében a 6 hónapot jóval meghaladta. A hagyatéki eljárás végén bejelentette a cégbíróságnak a változást, a hagyatékátadó végzés megküldésével, és akkor szembesült vele, hogy időközben a társaság megszűnt.

Ilyen ügyben több beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz is, azonban eddig sikertelenül. Hiszen a bt.-ben maradt tag joggal hihette, hogy csak a hagyatékátadó végzéssel lehet új tagot bejelenteni. A társaság mulasztása tehát azonnali és visszafordíthatatlan helyzethez vezetett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben összesen 15 pontban részletezzük a jogszabályi változásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink