hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonkezelő alapítványok 2. Alapító, átadott vagyon

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Írásunkban folytatjuk a vagyonkezelő alapítványok bemutatását. E részben szó lesz többek között az alapítvány részére átadott vagyonról, annak mértékéről, az átadás módjáról, valamint az alapító személyéről, az alapító és az alapítói jogokat gyakorló jogairól és feladatairól.

Az első részben a vagyonkezelő alapítvány (VKA) legfontosabb jellemzőit és a vonatkozó adózási szabályok nyári adócsomaggal kihirdetett módosításait ismertettük – a cikket ITT olvashatja el.

A vagyonkezelő alapítványnak átadott vagyon

A VKA létrehozásának feltétele, hogy annak javára legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont rendeljenek az alapításkor – ez az alapítvány tőkeminimuma.

Az alapító okiratban a rendelt vagyont az azonosításukhoz szükséges részletességgel kell megjelölni. Az alapítvány vagyona bármilyen forgalomképes vagyonelem lehet, viszont ha az nem készpénz, úgy a rendelt vagyonelem értékét könyvvizsgáló által értékeltetni kell. Az értékelést a vagyonkezelő alapítvány (leendő) állandó könyvvizsgálójának kell végeznie.

A tőkeminimumnak megfelelő vagyont az alapítvány nyilvántartásba vétele iránti kérelem benyújtását megelőzően a VKA rendelkezésére kell bocsátani.

Az alapító – ha kívánja – meghatározhat egy olyan vagyonmértéket, mely alá az alapítvány javára rendelt vagyon nem csökkenhet. Meghatározás hiányában a tőkeminimumot, azaz a 600 millió forintot kell ilyennek tekinteni.

Ha az alapító célja a kedvezményezetteknek történő kifizetés maximalizálása, úgy az a célszerű megoldás, ha ilyen vagyonmérték nem kerül meghatározása.

Az alapítvány jogosult követelni az alapító által az alapítvány javára rendelt vagyonnak a tőkeminimumon felüli, de az alapítvány rendelkezésére határidőben nem bocsátott részét. E jogának az alapítvány akár bírósági úton is érvényt szerezhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az alapító személyére, feladataira és jogaira, valamint a kuratóriumra és az alapítványi vagyonellenőrre irányadó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink