hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legújabb tudnivalók a vagyonkezelő alapítványokról

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Jelen cikk apropóját az adja, hogy az Országgyűlés elfogadta a tavaszi/nyári adócsomagot, mely többek között módosította a vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó adózási szabályokat (hasonlóan a bizalmi vagyonkezelési szerződésekhez).

A módosításról dióhéjban

A módosítás értelmében az adómentes vagyonfelértékelés lehetősége megszűnik, pontosabban az alapító, csatlakozó magánszemély alapítványba történő vagyonrendelése ellenérték fejében történő átruházásnak (értékesítésnek) fog minősülni.

Az értékesítésből származó jövedelem az átadott vagyoni érték azon értéke, melyen a kezelt vagyon, illetve az alapítvány számviteli nyilvántartásba vette, csökkentve az átadott vagyon általános szabályok szerint megállapított szerzési értékével.

A nyilvántartási értékről a vagyonkezelő alapítványnak a vagyonátadást követő 30 napon belül igazolást kell kiállítania a vagyonrendelő, az alapító vagy csatlakozó részére, majd az igazolásban szereplő adatokról a NAV felé is adatot kell szolgáltatnia az erre rendszeresített nyomtatványon.

Az elfogadott törvény meghatározza továbbá a vagyonkezelő alapítványból juttatott (nem pénzbeni) vagyon szerzési értékére vonatkozó szabályokat is. A rendelkezések alapján a kiadott vagyoni érték szerzési értéke az az érték, melyen a kezelt vagyon a vagyonkezelő alapítvány számviteli nyilvántartásában a vagyoni érték kiadásakor (értékhelyesbítés nélkül) szerepelt.

Olvassa el az Adózóna 2023-as adóváltozásokról és a 2024-es adóváltozásokról szóló további írásait is!

A rendelkezés hatályba lépését megelőzően átadott vagyon terhére történő juttatásnál (azaz már meglévő alapítványi struktúrák esetén) a szerzési értékre vonatkozó szabály a hatálybalépést követő három év eltelte után kiadott vagyoni érték esetében alkalmazandó. Ha a juttatott vagyont az alapítványi vagyon által nem pénzben juttatott osztalékként szerezték meg, a vagyon szerzési értéke a vagyoni érték megszerzése időpontjára számított szokásos piaci érték.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi előírást is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink