hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gazdasági társaságok alapítása - így néz ki az új Ptk. alapján

  • Radics Zsuzsanna

A Magyar Közlöny 31. számában kihirdetésre került az új Polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény), amely 2014. március 15-én lép majd hatályba. Segítve a felkészülést az új törvény alkalmazására, cikkünkben bemutatjuk a gazdasági alapítására vonatkozó szabályokat.

Mindenekelőtt nézzük meg: mi is a gazdasági társaság?

A gazdasági társaságokat a tagok vagyoni hozzájárulásukkal, üzletszerű közös gazdasági tevékenység folytatására hozzák létre. Az új Ptk. kimondja, hogy a gazdasági társaság jogi személyiséggel rendelkező vállalkozás. Jogi személyiség azt jelenti, hogy a gazdasági társaság jogképes, azaz jogai és kötelezettségei lehetnek.

A jogi személy a tagjaitól vagy alapítóitól elkülönülten, önállóan jelenik a gazdasági életben. Az önálló megjelenést teszi lehetővé, hogy a jogi személynek önálló neve van, székhellyel és a tagok hozzájárulásának eredményeként vagyonnal rendelkezik.

A vagyon azt biztosítja, hogy a jogi személy önállóan áll helyt a tartozásaiért, azaz a tagok vagy alapítók nem kötelesek helytállni a jogi személy tartozásaiért. Ezen általános alapelvtől azonban az új Ptk. eltérést enged a következő esetben: „Ha a jogi személy tagja vagy alapítója a korlátolt felelősségével visszaélt, és emiatt a jogi személy jogutód nélküli megszűnésekor kielégítetlen hitelezői követelések maradtak fenn, akkor ezekért a tartozásokért a tag vagy az alapító korlátlanul köteles helytállni”, azaz a tag(ok)illetve az alapítő(k) ez esetben a teljes vagyonukkal felel(nek) a társaság tartozásaiért.” 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close