17 találat a(z) Ptk cimkére

Egyszemélyes kft.-tag Ptk. és Mtv. megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja az ügyvezetést elláthatja munkaviszonyban vagy megbízással. A Ptk 3:112 alapján, alapító okirat mintában szerepel is a jogviszonyra vonatkozó választási lehetőség. Amennyiben a társasági szerződésben szabályozásra kerül, akkor személyes (szakmai) közreműködés is ellátható munkaviszonyban? Korábban (3/2003 PJE) az volt az álláspont, hogy munkavállaló és munkáltató személyének el kell különülnie érvényes munkaszerződéshez. Ez az állásfoglalás az új Ptk. megjelenésével érvénytelenítésre került (1/2014 PJE). Az új Ptk. rendelkezett az ügyvezetés jogviszonyáról, hogy lehetséges munkaviszonyban, ez elég egyértelmű/ védhető, még ha esetleg nincs is teljes összhangban a Mtv.-vel. De a személyes közreműködés jogviszonyáról a Ptk. nem rendelkezik külön. Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen állásfoglalás, jogértelmezés? Azaz teljesen jogszerűen lehet-e valaki egyedüli munkaviszonyos ügyvezető és egyéb munkakörben foglalkoztatott munkaviszonyos saját egyszemélyes kft.-ben? Egy részmunkaidős munkavállaló és egy társas vállalkozó havi járulékaiban igen jelentős eltérés van, ami nagy adózási kockázatot hordoz magában, ha a jogviszony átminősíthető NAV által. Kapcsolódó kérdés: a munkaviszony részleteit (munkaszerződés kötelező elemeit) milyen formában kell rögzíteni? A Ptk. 3:209 szerint közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy elég egy alapítói határozat? Köszönöm előre is a segítséget.

Kft.-k figyelem: a 3 millió forintosokat sürgeti az idő! Cikk

A 2016. március 1-jén elfogadott törvénymódosítás haladékot ad a kft.-k egy részének, hogy a Ptk.-hoz igazítsák létesítő okiratukat, ám nem mindenkinek…

Ha hiszi, ha nem, kiszervezhető a munkáltatói jogok gyakorlása Cikk

A munkáltatói jogok gyakorlását át lehet ruházni a munkáltatóval munkaviszonyban nem álló személyre vagy szervre, így például ügyvédre vagy akár ügyvédi irodára is delegálhatják azt. Az okokat és a munkáltató kötelezettségeit is összefoglaljuk, valamint bírósági döntéseket is ismertetünk.

Törzstőkeemeléssel a piszkos munka ellen, 130 ezer kft. késik Cikk

Bár napról napra csökken az érintett cégek száma, még mindig közel 130 ezer olyan kft. van Magyarországon, amelyik nem tett eleget annak az előírásnak, hogy 3 millió forintra emelje törzstőkéjét. Pedig már csak három hónap van hátra a szankciókat maga után vonó határidőig.

Pénzügyi lízing: bizonytalanságot okoznak a jogszabályok Cikk

A pénzügyi lízing minősítésében bizonytalanságot okozhat az új Ptk., ezért érdemes átvizsgálni a folyamatban lévő szerződéseket – tanácsolja a Deloitte.

Új szerződéstípusok a Ptk.-ban Cikk

Számos gazdasági szerződés forma kerül be az új Polgári törvénykönyvbe, a jogszabály március 15-én hatályba lépő változatával: a franchise, a faktoring, a pénzügyi lízing. A törvényhozók létrehozták a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartást, amelybe be kell vezetni a faktoring, az ingóságra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseket, zálogjogot és tulajdonjog fenntartást.

Kkt., bt., kft., rt.: változások március 15-étől Cikk

A március 15-től hatályos új Ptk. megtartja az eddigi gazdasági társasági formákat, de a szabályok egy része változik, az egyik legjelentősebb ezek közül, hogy a kft-k törzstőkéje ismét 3 millió forintra emelkedik.

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Az átalakulási szabályokról döntött az Országgyűlés Cikk

A jövő március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó, a gondnokoltakról, a szomszédjogról és a jogi személyek átalakulásáról szóló jogszabályokat fogadott el az igazságügyi tárca javaslatára hétfőn az Országgyűlés.

Kötelező tőkeemelés: akkor mikor? Cikk

Azok a társaságok, amelyek nem emelnek tőkét, a tőkeemelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a jelenleg hatályos Gt. rendelkezései szerint kell működniük - írja blogbejegyzésében Szűcs Bálint, az RSM DTM adószakértő partnere.

Újabb kötelező cégmódosítás Cikk

Jövő év március 15-én hatályba lép az új Ptk, amelyben a korlátolt felelősségű társaságok kapcsán kétségtelenül a legfontosabb változás, hogy a minimum jegyzett tőke összege 3 millió forintra emelkedik - írja blogjában Szűcs Bálint, az RSM DTM adószakértője.

Vezető tisztségviselő kártérítési felelőssége Cikk

Meghatározott esetekben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel a harmadik személynek okozott kárért – írja elő az új Ptk. Vannak helyzetek, amikor korlátozható ez a felelősség.

Kkt, bt: egy év türelmi idő, másoknak kettő Cikk

Mikor kell alkalmazkodni a gazdasági társaságoknak – például a kft-nek a törzstőke felemelésével – az új Ptk. előírásaihoz? Az Országgyűléshez T/12094. számon benyújtott, az új Ptk. átmeneti szabályait tartalmazó törvényjavaslat alapján összefoglaltuk a várható határidőket.

Így igazodnak a pénzügyi és gazdasági törvények az új Ptk.-hoz Cikk

Igazodnak az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk) a pénzügyi és gazdasági törvények, a pénzügyi és gazdasági törvényeket módosító törvény tervezete megjelent a kormány honlapján.

Új Ptk. régi alapokon – a változások számokban Cikk

Jelentős változást hozott a magyar jogrendbe az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.). A rendelkezések 42 százaléka teljesen új, további 33 százaléka pedig érdemben módosít a régi szabályon, így a jogi szakma komoly továbbképzés előtt áll – derül ki az OptiJUS rendszerből, amely ingyenesen elérhető „Ptk.-konverziós kalkulátorral” segíti a jogalkalmazókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. iparűzési adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gyed melletti foglalkoztatás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Hipaalap megosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close