hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre figyeljen, ha tagi kölcsönből emelné meg cége saját tőkéjét

  • adozona.hu
2

Milyen adókötelezettség terhelné a kft.-t, ha tagi kölcsönből emelné meg a saját tőkéjét? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Kft. tagi kölcsönből emelte meg a törzstőkéjét a múlt évben 3 millió forintra. Maradt még 8 millió forint tagi kölcsön. Ha megemelné a saját tőkéjét a 8 millió forint tagi kölcsönnel, milyen egyéb kötelezettsége keletkezne? A cég így szeretné megszüntetni a tagikölcsön-állományt, és a negatív saját tőkét pozitívvá tenni. Ha el kívánná adni a céget a későbbiekben, tehát más lenne a tulajdonos, akkor kellene illetéket vagy adót fizetni az értékesítés miatt? – kérdezte olvasónk.

A sajáttőke-probléma rendezésének egyik módja az ázsiós tőkeemelés. A tagi kölcsön miatti követelés apportálható, ha minden tekintetben megfelel a jogszabályi rendelkezéseknek. Nem lehet viszont ellentétes a rendeltetésszerű joggyakorlás elvével – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak, ha az ügylet célja kizárólag az adóelkerülés. Továbbá az apportált tagikölcsön-követelésnek forgalmi értékkel kell bírnia. Ha a társaság mérlege azt mutatja, hogy a követelésnek nincs eszközoldalon fedezete, akkor a követelésnek nincs megfelelő forgalmi értéke, és így nem felel meg az apport követelményeinek.

A követelés apportálásához nem fűződik egyébként adófizetési, illetékfizetési kötelezettség. Ha a törzsbetét feletti áron adja el a tulajdonos az üzletrészét, akkor jövedelme keletkezhet, ami adófizetési kötelezettséggel jár.

Szakértőnk felhívta a figyelmet, hogy a kérdésre adott válasz tájékoztató jellegű, teljes körű válaszadásra konkrét ügyben csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után lehet vállalkozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Miért is nem fizeti be a házipénztárba a Kft üzletrésztulajdonosa a szükséges tőkeemelést? A befizetésből meg törlesztheti a tagi kölcsönét. Tiszta, gyors, olcsó...

Ezt azért is írom, mert az ügyvédnőnek igaza van, az ilyen apport nem stimmel...

Kata90

Kedves Ügyvédnő! A mérlegelv miatt (az eszköznek és forrás oldalnak meg kell egyeznie), nincs olyan helyzet, mikor a forrás oldalnak nincs eszköz fedezete!!! A mérleg oldal a tulajdonomban lévő eszközök forrását hivatott bemutatni: azaz mennyi abból a saját forrásom és mennyi amit idegen forrásból ( azaz - tágabb értelemben vett - hitelből ) fedeztem.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink