hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített végelszámolás: tagi kölcsön és közterhei rendezése

  • adozona.hu

Mi a teendő, ha egyszerűsített végelszámolásnál többmilliós tagi kölcsön van a cégben? Mi történik a tao- és illetékfizetési kötelezettséggel? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy általam könyvelt cégnek egyszerűsített végelszámolást kezdeményeztünk 2020. márciusban. A cégnek 9 130 ezer forint tagi kölcsöne van, pénzeszköze nincsen. A tagi kölcsön elengedése miatt illeték- és társaságiadó-fizetési kötelezettsége fog keletkezni. A jelenlegi helyzetre tekintettel nem fogják tudni befizetni az összegeket, így már jelezték felém, hogy kérjek részletfizetési lehetőséget az adóhivataltól. Kérdéseim a következők: a befizetendő illetékre és társasági adóra is kell pluszban tagi kölcsönt betennie a cégnek, hogy fizetni tudja a kötelezettségeit? (Ahogy számolom ez plusz 2,5 millió forint lenne.) Beadhatom úgy a zárómérleget, hogy nem egyenlítette ki teljes mértékben az adóhivatalnál a kötelezettségeit? Ezért szeretném a részletfizetést kérni, de nem tudom, hogy ez az egyszerűsített végelszámolásnál lehetséges-e."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) 111. § (3) bekezdése alapján lehetőség van a vagyonfelosztási javaslatban a cég tartozásának más által történő átvállalására. A tartozásátvállalást rögzítő dokumentumban célszerű lenne azt is szabályozni, hogy a tartozásátvállalással kapcsolatban felmerülő egyéb terhek (így az illetékfizetési kötelezettség is) a tartozás átvállalóját terhelik, így biztosan nem maradna olyan kötelezettsége a társaságnak, mely a végelszámolás befejezésének akadályát képezné.

A fentiek alapján tehát lehetőség van arra, hogy az elengedett tagi kölcsön miatt keletkező illeték- és adófizetési kötelezettséget a tag átvállalja. A tartozás új kötelezettje előterjeszthet részletfizetési kérelmet is.

Ezt követően, ha semmilyen rendezetlen tartozása nem maradt a cégnek, a zárómérleg benyújtható és a végelszámolási eljárás lezárható.

(Felhívjuk figyelmét, hogy válaszunk tájékoztató jellegű, teljes körű válaszadásra konkrét ügyben csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tudunk vállalkozni.)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close