hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalakuló egyéni cég: mi lesz a visszaigényelt áfával?

  • adozona.hu

Egyéni cég, mely visszaigényelte a beruházás áfáját, jogutód nélkül megszűnne vagy átalakulna. Melyik a járható út? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy egyéni cég, melynek vagyonában az egyéni vállalkozói minőségben elnyert pályázaton felépített ingatlan (lóistálló, lovasturisztikai központ), 9 ló, napkollektoros rendszer és fogat van (a pályázat aktiválása 2014. 05. hóban történt, az 5 év fenntartási idő letelt). Az egyéni vállalkozás is áfás volt és az egyéni cég is az, a beruházás áfáját visszaigényelték. Van minimális tagi hitele. A tulajdonos nem szeretné tovább fenntartani a céget. Kérdés, hogy ilyen esetben adózási szempontból a megszűnés vagy a tovább működés a kifizetődőbb? Illetve felmerült, hogy a tuladonos élettársának van egy kft.-je, amibe be is olvadhatna – ők talán ezt szeretnék legjobban."

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványunkat!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Előzetesen szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy egzakt választ csak a tényállás teljeskörű ismeretében áll módomban adni.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evtv.) 33. § (1) bekezdése szerint az egyéni cég – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – gazdasági társasággá alakulhat át. Az egyéni cég tehát közvetlenül nem olvadhat bele más gazdasági társaságba, ez legalább két lépésben lehetséges, először gazdasági társasággá (például kft.-vé) kell átalakulnia, majd ebben a formában már beolvadhat más, már működő kft.-be.

A felvázolt célkitűzés számos adózási kérdést vet fel, melyek megnyugtató megoldása és a lehetséges opciók közül a legmegfelelőbb kiválasztása csak az összes verzió adóvonzatát részletesen elemző adótanácsadó/adószakértő bevonásával lehetséges. A jelen fórum korlátaira is tekintettel csak az áfával kapcsolatos kérdésekre reflektálhatok az alábbiak szerint.

A jogutód nélküli megszűnés mint az egyik lehetséges opció áfafizetési kötelezettséggel járhat, tekintettel arra, hogy az egyéni cég olyan eszközöket tulajdonol, melyek tekintetében adólevonási jogot gyakorolt. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 11. § (1) bekezdése szerint ugyanis ellenérték fejében teljesített termékértékesítés [2. § a) pontja] az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja, illetőleg azt más tulajdonába ingyenesen átengedi, feltéve, hogy a termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.    

Ugyanezen § (2) bekezdésének d) pontja értelmében szintén ellenérték fejében teljesített termékértékesítés az adóalany megszűnése, ha az adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart tulajdonában, amelynek beszerzéséhez vagy b) pont szerinti felhasználásához kapcsolódóan egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. Az adó alapja ebben az esetben a termékek piaci értéke (Áfa tv. 68. §)

Az Áfa tv. ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a jogutóddal történő megszűnés (például az átalakulás) során történő eszközátadás az áfa hatályán kívüli ügyletként történjen, tehát ne eredményezzen a megszűnő jogalanynál áfafizetési kötelezettséget.

Az Áfa tv. 17. § (2) bekezdése szerint ugyanis nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásához fűződő joghatás, ha az adóalany jogutódlással szűnik meg, feltéve, hogy az a 18. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feltételek szerint történik.

Ugyanezen § (3) bekezdése szerint jogutódlással történő megszűnésnek kell tekinteni e törvény alkalmazásában többek között  

– a jogi személynek a Ptk. jogi személyekre vonatkozó rendelkezései szerinti átalakulását, egyesülését és szétválását; illetve

– az Evtv. szerinti egyéni vállalkozói tevékenység folytatására való jogosultság – egyéni cég vagy korlátolt felelősségű társaság alapítására tekintettel történő – megszűnését, valamint egyéni cégnek az Evtv. szerinti átalakulását a jogutódlással érintett vagyonelemek tekintetében.

Ahhoz azonban, hogy a fentiek szerinti jogutódlás ne minősüljön adóköteles termékértékesítésnek, az Áfa tv. 18. § (1) bekezdése szerint szerzőnek (jogutódnak) a következő feltételeknek kell egyidejűleg megfelelnie:  

a) a szerzéskor vagy annak közvetlen következményeként belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen;

b) kötelezettséget vállaljon arra, hogy a szerzéshez és a szerzett vagyonhoz fűződő, az e törvényben szabályozott jogok és kötelezettségek – a (2) bekezdésben említett eltéréssel – a szerzéstől kezdődően jogutódként őt illetik és terhelik;

c) sem a szerzéskor, sem azt követően ne legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amely természeténél fogva összeegyeztethetetlen lenne a b) pontban említett kötelezettségek teljesítésével, vagy azok csorbítására lenne alkalmas.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szállásadás áfája

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close