hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a hatóságok túlkapásaira maga a jogszabály figyelmeztet

  • Dr. Kónya Beáta

Összeszedtünk néhány esetet, amikor a jogszabály visszájárra sülhet el. Elemezzük, miért és hogyan élhet vissza a hatóság a benne szereplő hiányosságokkal, amelyekre épp a jogalkotó hívja fel a figyelmet.

Az „Ügyintézési határidő: kiszolgáltatott ügyfél, sérülő jogbiztonság” című cikkben azzal foglalkoztunk, hogy egy pontatlan törvényszövegezés milyen hátrányos helyzetbe hozhatja az ügyfelet, s lehetetlenné teszi a jogkövető magatartást. A folytatásban is a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénnyel (továbbiakban: Ket) foglalkozunk. Egészen konkrétan azzal az esettel, amikor maga a jogszabály figyelmeztet a hiányosságokra, vagy arra, hogy a hatóságok ne éljenek vissza a jogszabály által biztosított jogokkal, lehetőségekkel.

A jogbiztonság ebből a szempontból is meginog, hiszen már maga a jogalkotó, a jogszabály megalkotásakor gondol arra, hogy olyan jogosítványokat ad a hatóságok kezébe, amelyekkel az vélhetően vissza fog élni. Akkor miért szerkesztenek és engedélyeznek egy olyan normaszöveget, mely a jogalkalmazónak (hatóság) széles tárházat ad – legálisan – túlkapásokra, s amely erkölcsileg és emberileg egyaránt megkérdőjelezhető.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close