hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki lehet egy cégnél ügyvezető, kik vannak eltiltva?

  • Kathi Krisztina (ügyvéd)
2

A gazdasági társaság ügyvezetését az egyes cégformákra vonatkozó rendelkezések szerint a vezető tisztségviselők vagy a vezető tisztségviselőkből álló testület látja el.

Ügyvezetést ellátó személyi kör vagy testület:
a) közkereseti társaságnál és betéti társaságnál az üzletvezetésre jogosult tag vagy tagok, akik vezető tisztségviselők;
b) korlátolt felelősségű társaságnál egy vagy több ügyvezető, akik vezető tisztségviselők;
c) részvénytársaságnál igazgatóság mint testület, amelynek tagjai vezető tisztségviselők, de
- zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság helyett lehet egy vezető tisztségviselő, a vezérigazgató is, és
- nyilvánosan működő részvénytársaságnál az alapszabály igazgatóság és felügyelőbizottság helyett igazgatótanácsot hozhat létre, amely ellátja egységesen az ügyvezetési és az ellenőrzési funkciókat;
d) egyesülésnél igazgató mint vezető tisztségviselő vagy igazgatóság mint testület, amelynek tagjai vezető tisztségviselők.

A közkereseti társaság és betéti társaság kivételével a gazdasági társaság vezető tisztségviselője csak természetes személy lehet. (Közkereseti társaság és betéti társaság esetében a vezető tisztségviselő csak valamely tag lehet, kívülálló 3. személy nem.  Tag azonban nemcsak természetes személy, hanem például egy kft. is lehet, ilyenkor tehát nem természetes személy a tisztségviselő. A vezető tisztségviselőkre vonatkozó személyi előírásokat a nem természetes személy tag képviselőjére (például a kft. ügyvezetőjére) kell ez esetben alkalmazni).

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adjon felhasználónevet

A cikkhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy ha az egyéni vállalkozó felfüggeszti tevékenységét, lehet betéti társaság beltagja?

Ábel Maya

Nem szeretem az Adózóna üzletpolitikáját! Szalagcímekkel az oldalára hívja az olvasót, de 2-3 mondat után jön a kedvenc mondat!!!! :- A cikk folytatásához előfizetés szükséges! - Nos feltehetően ŐK MÁR MEGTEHETIK az OLVASÓKNAK köszönhetően ezt a magatartást. De én megnézem , hol lehet leíratkozni a cikkekről. Hiszen előfizetni most nem áll módonban. Igy nap mint nap csak bosszankodom.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmiadó-előleg bevallása

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szóbeli szerződéskötés

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close