hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki lehet egy cégnél ügyvezető, kik vannak eltiltva?

  • Kathi Krisztina (ügyvéd)
2

A gazdasági társaság ügyvezetését az egyes cégformákra vonatkozó rendelkezések szerint a vezető tisztségviselők vagy a vezető tisztségviselőkből álló testület látja el.

Ügyvezetést ellátó személyi kör vagy testület:
a) közkereseti társaságnál és betéti társaságnál az üzletvezetésre jogosult tag vagy tagok, akik vezető tisztségviselők;
b) korlátolt felelősségű társaságnál egy vagy több ügyvezető, akik vezető tisztségviselők;
c) részvénytársaságnál igazgatóság mint testület, amelynek tagjai vezető tisztségviselők, de
- zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság helyett lehet egy vezető tisztségviselő, a vezérigazgató is, és
- nyilvánosan működő részvénytársaságnál az alapszabály igazgatóság és felügyelőbizottság helyett igazgatótanácsot hozhat létre, amely ellátja egységesen az ügyvezetési és az ellenőrzési funkciókat;
d) egyesülésnél igazgató mint vezető tisztségviselő vagy igazgatóság mint testület, amelynek tagjai vezető tisztségviselők.

A közkereseti társaság és betéti társaság kivételével a gazdasági társaság vezető tisztségviselője csak természetes személy lehet. (Közkereseti társaság és betéti társaság esetében a vezető tisztségviselő csak valamely tag lehet, kívülálló 3. személy nem.  Tag azonban nemcsak természetes személy, hanem például egy kft. is lehet, ilyenkor tehát nem természetes személy a tisztségviselő. A vezető tisztségviselőkre vonatkozó személyi előírásokat a nem természetes személy tag képviselőjére (például a kft. ügyvezetőjére) kell ez esetben alkalmazni).

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adjon felhasználónevet

A cikkhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy ha az egyéni vállalkozó felfüggeszti tevékenységét, lehet betéti társaság beltagja?

Ábel Maya

Nem szeretem az Adózóna üzletpolitikáját! Szalagcímekkel az oldalára hívja az olvasót, de 2-3 mondat után jön a kedvenc mondat!!!! :- A cikk folytatásához előfizetés szükséges! - Nos feltehetően ŐK MÁR MEGTEHETIK az OLVASÓKNAK köszönhetően ezt a magatartást. De én megnézem , hol lehet leíratkozni a cikkekről. Hiszen előfizetni most nem áll módonban. Igy nap mint nap csak bosszankodom.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close