hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyintézési határidő: kiszolgáltatott ügyfél, sérülő jogbiztonság

  • dr. Kónya Beáta

Előfordul, hogy egy jogszabály módosítása - szándékával ellentétben - nem rendezi, hanem összezavarja a helyzetet, úgy, hogy a hatóság saját kénye-kedve szerint értelmezheti azt.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénnyel (törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól, továbbiakban Ket.) kapcsolatosan egyértelmű, hogy bár a jogalkotó egy eljárási szabályt kívánt készíteni a Polgári Perrendtartásról és a Büntető Eljárásról szóló törvényekhez hasonlóan, de sajnos ez nem valósult meg maradéktalanul. A törvény eredeti céljai között szerepel, hogy a közigazgatási hatósági eljárást, az ügyfeleknek és az eljárás más résztvevőinek a hatóságokkal létrejövő kapcsolatát átlátható jogi szabályozás útján rendezze.

A törvény ugyan jó alap lenne, és tényleg megfelelne a követelményeknek, de nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy a törvény sokszor hagy olyan lehetőségeket, kiskapukat a hatóságoknak, amikor a azok sajátosan értelmezhetik a jogszabályt – nem az ügyfél érdekeit szolgálva.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs