hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mi a határideje az egyszerűsített végelszámolás befejezésének?

  • adozona.hu
1

Olvasónk az egyszerűsített végelszámolás befejezésével kapcsolatban tett fel kérdéseket az Adózóna oldalán, ezeket Pölöskei Pálné adószakértő válaszolta meg.

A kérdés részletesen így hangzik: egyszerűsített végelszámolás befejezését követően hány napon belül kell a T201-es bejelentőlapot és a bevallásokat megküldeni a NAV-nak, illetve a cégbíróságnak a vagyonfelosztási javaslatot és határozatot, illetve a beszámolót közzétenni? A T201-es bejelentőlap kitöltési útmutatójában azt találtam, hogy ezt az adatváltozást követő 15 napon belül kell benyújtani. Ez vonatkozik az egyszerűsített végelszámolás befejezésére is? Jól értelmezem, hogy ehhez a határidőhöz igazodik az adóbevallási, adóbefizetési, közzétételi határidő is? Tehát, ha a végelszámolás befejezésének napja december 28-a, akkor az iratokat és a bejelentőt január 12-éig kell beadni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Ctv. 115. § (2) bekezdése szerint az egyszerűsített végelszámolás befejezését az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására nyitva álló határidőn (150 napon) belül kell bejelenteni az adóhatóságnak. (A törlés iránti kérelem és az egyszerűsített végelszámolás befejezési dátumának bejelentésére nem az általános, 15 napos változásbejelentési határidő vonatkozik.) Az adóhatósági bejelentéssel egyidejűleg kell elektronikus úton, (az e-ügyintézésre előírt módon) megküldeni a cégbíróság részére az elfogadott vagyonfelosztási javaslatot és a Ctv. 111. § (3) bekezdésében megjelölt határozatot. Egyszerűsített végelszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslatot kizárólag a 21/2006. számú IM rendelet 18. számú (a bejelentéskor hatályos) mellékletében szereplő iratminta használható. A bejelentés a cég törlésére vonatkozó bejelentésnek felel meg.

Egyszerűsített végelszámolás témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az adóbevallásokat az Art. 53. § (1) bekezdése szerint a végelszámolást lezáró beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére előírt határidőben, a közzétételre való megküldéssel egyidejűleg kell benyújtani, A beszámoló letétbe helyezését és közzétételét a 72/2006. kormányrendelet 7. § (6) bekezdése szerint a gazdálkodó törlésére irányuló kérelem benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb a beszámoló mérlegfordulónapját követő 60 napon belül kell letétbe helyezni és közzétenni.

Ha tehát a végelszámolás napja december 28., akkor a beszámolót február 24-éig kell legkésőbb letétbe helyezni, de ha ez az időpont a végelszámolás kezdő napjától számított 150 napon túli időpont, akkor az adóhatósághoz a bejelentést a T201 adatlapon a 150. nap előtt kell megtenni, és ekkor a beszámolót is ezen nappal kell közzétenni, továbbá ez a nap az adóbevallások benyújtásának határideje is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Milyen szerencse, hogy a gyakorlatban ez nem így megy.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31