Bejelentett részesedés: ezek az elmúlt időszak változásai

  • adozona.hu

A globálisminimumadó-törvény a bejelentett részesedés témakörében olyan változást hozott, amely számos adózó számára kedvező lehet. A Grant Thornton Magyarország ennek részleteit ismerteti honlapján megjelent írásában.

A bejelentett részesedés fogalma

Az üzleti életben – főleg a Covid-járvány óta – gyakran előfordul, hogy egy (belföldi vagy külföldi) vállalkozás valamilyen mértékű részesedést szerez egy másik vállalkozásban. Az így szerzett részesedés állami adóhatósághoz (azaz a NAV-hoz) történő bejelentéséhez, vagyis a bejelentett részesedéshez társaságiadóalap-kedvezmény kapcsolódik. A legalább egy évig megtartott részesedés értékesítésekor (vagy apportálásakor) a társasági adóalap csökkenthető a részesedés értékesítése során elért árfolyamnyereséggel. Igaz, az értékesítéskori, esetleges árfolyamveszteség összege növeli a társasági adóalapot, emelik ki a a Grant Thornton Magyarország szakértői.

A fent részletezett (kedvező) szabályok azonban nem alkalmazhatóak az ún. ellenőrzött külföldi társaságban szerzett részesedésekre.

A vonatkozó szabályozás 2018. január 1-je előtt még tartalmazott egy minimum szerzési mértéket is (10%), a társaságiadóalap-kedvezmény igénybevételéhez legalább ekkora mértékű részesedést kellett szerezni. Ezt a szabályt azonban már eltörölték: jelenleg akármilyen kicsi részesedésszerzés is bejelenthető a NAV-hoz, írják.

A bejelentés határideje ugyanakkor jogvesztő: a szerzést követően 75 nap áll az adózó rendelkezésére a NAV felé történő bejelentéshez.

Kedvező változás 2023. december 31-étől

Az év végén kihirdetett globálisminimumadó-törvénybe foglalt átmeneti szabály éppen ehhez a bejelentési határidőhöz kapcsolódik: az említett 75 napos határidőtől eltérően az érintett adózó a 2023. december 31. napját megelőzően szerzett részesedését a 2023-as adóévére vonatkozó társaságiadó-bevallásának határidejéig is bejelentheti a NAV részére. A bejelentés megtételének feltétele, hogy a részesedés a bejelentés (vagyis nem az eredeti szerzés) időpontjában megfeleljen a társaságiadó-törvénybe foglalt bejelentett részesedés definíciójának.

A naptári üzleti éves adózók számára tehát 2024. május 31-e (péntek) a (szintén jogvesztő) határidő azon részesedéseik bejelentésére, amelyeket ugyan már korábban megszereztek, de elmulasztottak 75 napon belül bejelenteni a NAV felé.

Ennek a kitolt határidőnek azonban további feltételei vannak:

  • egyfelől az újonnan bejelenteni kívánt részedés piaci értéke és könyv szerinti értéke 2023. december 31-én fennálló nyereségjellegű különbözetének 20 százaléka (egyötöde) társaságiadó-alapot képez, amely után a 9 százalékos társasági adót a 2023-as adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallás benyújtási határidejéig be is kell fizetni;
  • az adózónak emellett a részesedés piaci értékét független könyvvizsgálói vagy szakértői jelentéssel kell alátámasztania;
  • külön nyilvántartást kell vezetnie a bejelentéshez kapcsolódóan.

A bejelentett részesedéssel kapcsolatos átmeneti szabályt leginkább azoknak a társaságiadó-alanyoknak érdemes kihasználniuk, amelyek azt tervezik, hogy a korábban megszerzett részesedésüket egy éven túl részben vagy egészben el kívánják adni, és azon várhatóan nyereséget tudnak realizálni, összegzik a Grant Thornton Magyarország szakértői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3