hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túltöltött a cég taóból, több ment a kelleténél látványcsapatsportra is

  • adozona.hu
2

A vállalkozás 2017. 12. 20-áig feltöltötte a várhatóan fizetendő szintre a társasági adóját, és annak egy részét felajánlotta sporttámogatásra. A feltöltés túl jól sikerült, a végleges adókötelezettsége kevesebb lett, mint a feltöltésre bevallott, befizetett, és így a felajánlott összeg is. Hogyan lehet elszámolni a fennálló túlfizetést a támogatott szervezettel szemben? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao.) előírása alapján a NAV átutalta a támogatást a kedvezményezettnek. Az ilyen esetekre vonatkozóan a Tao. két előírást tartalmaz, de ezek alapján a támogatott szervezettel történő elszámolás nem lehetséges.

Az egyik előírás szerint, ha az adóévre vonatkozóan átutalt összeg meghaladja fizetendő adó összegének 80 százalékát, akkor a 80 százalékot meghaladó részt a rendelkező nyilatkozat megtételét követő adóév(ek)re (adott esetben a 2018. adóévet követő adóévek) felajánlott összegnek kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy az adózó a következő adóév(ek)ben (például 2018-ban) csak akkor rendelkezhet, ha a 2017-ben "túlrendelkezett" összeget már figyelembe vette.

Ha például az adó 80 százaléka feletti rendelkezés 1 millió forint volt, és a 2018. adóévi havi adóelőlegek összege 600 ezer forint, akkor az adózó január-március hónapokban nem tehet nyilatkozatot, mivel az adóelőleg fele 300 ezer forint, ami 3 hónap alatt 900 ezer forint. Így legközelebb az áprilisi adóelőlegből nyilatkozhat 200 ezer forintról, és májustól az előleg 50 százalékáról.

A másik rendelkezés szerint, ha az adóévre vonatkozóan az átutalt összeg meghaladja a fizetendő adót, és az adózót visszaigényelhető adó illetné meg, ezen „visszajáró” adóval nem rendelkezhet, a különbözet erejéig más adónemre történő átvezetés, valamint kiutalás nem illeti meg. (Természetesen ekkor is alkalmazni kell az elsőként említett előírást.)

[Tao 24/A § (11)-(12), (22), (25)-(27) bekezdés.]

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

tgabci

És akkor variáljuk meg a dolgot, megtörtént a túltöltés és ráadásul 2018-tól a cég kilépett a tao-ból és a kiva szabályai szerint adózik tovább. Ilyenkor mi lesz a sorsa a többlet felajánlásnak illetve a folyószámlán maradó át nem vezethető társasági adó többlettel? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Tóthné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Háromszoros K+F kedvezmény alkalmazható hipaalapra?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close