hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho, tao, ipa: K+F kedvezmények összefüggései

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a szociális hozzájárulási adóból K+F jogcímeken érvényesíthető adókedvezmény kapcsolódását, összefüggéseit elemzi a társaságiadóalap- és az iparűzésiadóalap-kedvezménnyel.

Cikkünk első részében felvázoltuk a szociális hozzájárulási adóból kutatási tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vehető adókedvezmény jogcímeit. Lássuk, mit kell mérlegelni a kedvezmény érvényesítésénél!

Döntés a kedvezmények érvényesítéséről

A doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő utáni jogcímen vagy az ilyen címmel nem rendelkezők utáni jogcímen érvényesítsen az adózó adókedvezményt?

Mindenképpen a tudományos fokozattal rendelkező kutató fejlesztő munkavállaló utáni adókedvezményt célszerű igénybe venni (ha van ilyen munkavállaló), mivel ez esetben a bérére jutó adó teljes összege az adókedvezmény, ha a bér nem több havi 500 ezer forintnál. Még az 1 millió forintot meg nem haladó bér esetén is azonos az adókedvezmény a tudományos fokozattal nem rendelkezők után érvényesíthetővel, viszont még mindig előnyösebb ezen kedvezmény, mivel az alapjául szolgáló bér és közteher alapja marad a Tao. tv. szerinti adózás előtti eredményt csökkentő közvetlen költségnek is. Ez utóbbi okból – ha van hozzá megfelelő társaságiadó-alap – még 1 millió forint feletti bérnél is ez az adókedvezmény a kedvezőbb.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: a tudományos fokozattal nem rendelkező kutató-fejlesztő munkavállalók bére alapján a szochokedvezményt vagy a társaságiadóalap-csökkentő kedvezményt célszerű igénybe venni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs