hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho, tao, ipa: K+F kedvezmények összefüggései

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a szociális hozzájárulási adóból K+F jogcímeken érvényesíthető adókedvezmény kapcsolódását, összefüggéseit elemzi a társaságiadóalap- és az iparűzésiadóalap-kedvezménnyel.

Cikkünk első részében felvázoltuk a szociális hozzájárulási adóból kutatási tevékenységhez kapcsolódóan igénybe vehető adókedvezmény jogcímeit. Lássuk, mit kell mérlegelni a kedvezmény érvényesítésénél!

Döntés a kedvezmények érvényesítéséről

A doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő utáni jogcímen vagy az ilyen címmel nem rendelkezők utáni jogcímen érvényesítsen az adózó adókedvezményt?

Mindenképpen a tudományos fokozattal rendelkező kutató fejlesztő munkavállaló utáni adókedvezményt célszerű igénybe venni (ha van ilyen munkavállaló), mivel ez esetben a bérére jutó adó teljes összege az adókedvezmény, ha a bér nem több havi 500 ezer forintnál. Még az 1 millió forintot meg nem haladó bér esetén is azonos az adókedvezmény a tudományos fokozattal nem rendelkezők után érvényesíthetővel, viszont még mindig előnyösebb ezen kedvezmény, mivel az alapjául szolgáló bér és közteher alapja marad a Tao. tv. szerinti adózás előtti eredményt csökkentő közvetlen költségnek is. Ez utóbbi okból – ha van hozzá megfelelő társaságiadó-alap – még 1 millió forint feletti bérnél is ez az adókedvezmény a kedvezőbb.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: a tudományos fokozattal nem rendelkező kutató-fejlesztő munkavállalók bére alapján a szochokedvezményt vagy a társaságiadóalap-csökkentő kedvezményt célszerű igénybe venni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szponzori szerződés adózása – kiva

Szipszer Tamás

adószakértő

Életbiztosítás kivás kft.-nél

Szipszer Tamás

adószakértő

Kockázati balesetbiztosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X