hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne hagyja veszni az adókedvezményt energiahatékonysági beruházásai után!

  • Bagdi Lajos adószakértő, partner – Niveus Consulting Group

A vállalkozások szűk rétege veszi igénybe az immár több mint 2,5 éve hatályban lévő, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások utáni adókedvezményt, pedig a lehetőségek tárháza rendkívül széles.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 22/E paragrafusa szerint az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy döntése szerint az üzembe helyezés adóévében – és az azt követő öt adóévben.

Egyúttal a Tao tv. 4. paragrafusának 11a. pontja szerint energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LXXVII. törvény (EH tv.) szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, felújítás, amely révén végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor.

Az adókedvezmény a 2017. január 1-jét követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra tekintettel érvényesíthető.

Az adókedvezmény mértéke, érvényesítésének időtartama

Az adókedvezmény a fentiek alapján tehát összesen hat adóévben érvényesíthető, legfeljebb a számított adó 70 százalékáig. Az adókedvezmény igénybevételének kezdő időpontja – az adózó döntésétől függően – a beruházás üzembe helyezésének adóéve vagy az azt követő adóév.

Az adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg beruházásonként a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatási intenzitás a kisvállalkozások esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknál 10 százalékponttal növelhető, azaz a támogatás mértéke 50, illetve 40 százalék lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben lehet igénybe venni az adókedvezményt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Verbai Tamás

jogász

Köztartozásmentes adatbázis

Verbai Tamás

jogász

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close