hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne hagyja veszni az adókedvezményt energiahatékonysági beruházásai után!

  • Bagdi Lajos adószakértő, partner – Niveus Consulting Group

A vállalkozások szűk rétege veszi igénybe az immár több mint 2,5 éve hatályban lévő, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások utáni adókedvezményt, pedig a lehetőségek tárháza rendkívül széles.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 22/E paragrafusa szerint az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy döntése szerint az üzembe helyezés adóévében – és az azt követő öt adóévben.

Egyúttal a Tao tv. 4. paragrafusának 11a. pontja szerint energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LXXVII. törvény (EH tv.) szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, felújítás, amely révén végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor.

Az adókedvezmény a 2017. január 1-jét követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra tekintettel érvényesíthető.

Az adókedvezmény mértéke, érvényesítésének időtartama

Az adókedvezmény a fentiek alapján tehát összesen hat adóévben érvényesíthető, legfeljebb a számított adó 70 százalékáig. Az adókedvezmény igénybevételének kezdő időpontja – az adózó döntésétől függően – a beruházás üzembe helyezésének adóéve vagy az azt követő adóév.

Az adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg beruházásonként a beruházáshoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A támogatási intenzitás a kisvállalkozások esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknál 10 százalékponttal növelhető, azaz a támogatás mértéke 50, illetve 40 százalék lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben lehet igénybe venni az adókedvezményt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close